Ddv - taxi prevozi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
roki
Računovodja
Računovodja

Ddv - taxi prevozi

Odgovor Napisal/-a roki »

Pozdravljeni.

Ali je za taxi prevoze DDV še 8,5 % ali je kakšna sprememba?

Lepo prosim za hiter odgovor. :?

Hvala že vnaprej. :)
roki
Računovodja
Računovodja

Res nihče ne ve? :cry:
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Na prejetih računih pri mojih strankah je še vedno 8,5%.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
roki
Računovodja
Računovodja

Janina, najlepša hvala za potrditev. :D

LP :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Moja stranka veselo zaračunava za prevoz oseb 8,5 % i si še bolj veselo odbija 20 % vsopni davek od goriva za vozila. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
roki
Računovodja
Računovodja

A sedaj si pa od goriva za taxi vozilo DDV lahko odbijaš?
Od začetka, ko se je uvedel DDV se to ni smelo, ali je kakšna sprememba? :|

LP :D
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

že nekaj časa velja, da si lahko taxi in avtošole odbijajo DDV tako od avtomobilov kot od goriva, servisov.....
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Radovednež
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Re: Ddv - taxi prevozi

Odgovor Napisal/-a Radovednež »

Mirko,

glede na to, da imate stranko, ki se ukvarja s prevozom oseb, vas prosim za mnenje, ali se mi splača DDV zavezanec - delam pa izključno s fizičnimi osebami, ki niso zavezanci z DDV.

Po mojih izračunih sem nekaj evrov v plusu, če ne nabavljam OS. Če pa nabavim OS, pa sem precej v plusu, vendar je potrebno to OS imeti 5 let, če nočem delati popravka in vračati denar...

Prosim za vaše mnenje in seveda ostalih...

Hvala!

lp
Carpe diem!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Odvisno, iz katerega stalušča gledate. Nekateri menijo, da se ne splača biti zavezanec za DDV, ker si za fizične osebe manj konkurenčen za zaračunani DDV. Sroški storitev so višji za 20 % višinovstopnega DDV.

Po mojem pri opravljanju prevozov oseb igra pomembno vlogo uporaba nižje stopnje DDV-ja. Vi nabavite gorivo z 20 %, medtem ko ga naprej "prefakturirate" (stroškovna sestava cene vaših storitev je tudi gorivo) po 8,5 %.

Drugače si malce simulirajte rezultat z ali brez DDV.

Na primer:

Rezultat z DDV

Prihodki 1000
Odhodki 800
Rezultat 200

Brez DDV (z "upoštevanim" DDV v ceni):

Prihodki 1000 (1085)
Odhodki 960
Rezultat 40 (125).

Drugo je seveda denarni tok, ki je absolutno v vašo korist. Strošek goriva, OS in materiala predstavlja sorazmerno velik delež in od vsega lahko upoštevate kot odbitno postavko 20 %, medtem ko ga zaračunate le 8,5 %.

Poskusite izračunati še finančni vpliv pritokov in odtokov če ste ali niste zavezanec za DDV, ne pozabite upoštevati tudi učinek DDV. To je po mojem glavni razlog pri odločitvi biti ZA zavezanec za DDV.

Poglavitno je tudi, kako oblikujete svojo ceno. Je ta enaka za uporabnika ali ste zavezanec ali niste in kot "s.p." vam je dobiček bolj v breme (davčno) kot v kostist, z gotovino pač lahko prosto razpolagate.

Stranka, ki jo imam je zadovoljna, da je zaezanec, sicer je zavezanec ker presega prihodke v višini 25.000 €, a menim, da bi se kljub temu odločila za. Sam še nisem delal podrobnih kalkulacij, ker bi moral verjetno zajeti tako stroškovno - prihodkovni del, finančni vidik ter navzezadnje tudi davčni.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Radovednež
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Radovednež »

G. Mirko, hvala vam za odgovor!

Bom naredil izračune na primeru lanskega leta z vseh vidikov, ki ste jih navedli, pa bom videl. Mislim, da se splača ravano zaradi 8,5% obračunanega DDV-ja. Ceno pa imam fiksno, na primer 1 eur na km z DDV ali brez. Torej bodo le odhodki manjši za 20% in s tem večja davčna osnova.

LP
Carpe diem!
Odgovori