Ali kdo ve, kako je v primeru, če sta mož in žena ločena, otroci pa živijo pri materi. Ali pripada očetu dan dopusta zaradi starševstva do 15. leta?
V katerem zakonu je to bolj natančno opredeljeno?
Lp
Ločeno življenje in letni dopust
Moderator: Mirko Zbačnik
Če sta oče in mati ločena, to nima nobene zveze s firmo in z dopustom.
v KP (vsaj v naši) piše: delavcu pripada 1 dan dopusta do otrokovega 15.leta starosti. V praksi smo odobrili po 1 dan dopusta mami in očetu, ker sta bila oba zaposlena v isti firmi (saj oba skrbita za otroke, mar ne?)
Nikjer pa nisem zasledila, da se to ne sme oz. drugačna navodila.
Naj me kdo dopolni.
Lp
v KP (vsaj v naši) piše: delavcu pripada 1 dan dopusta do otrokovega 15.leta starosti. V praksi smo odobrili po 1 dan dopusta mami in očetu, ker sta bila oba zaposlena v isti firmi (saj oba skrbita za otroke, mar ne?)
Nikjer pa nisem zasledila, da se to ne sme oz. drugačna navodila.
Naj me kdo dopolni.
Lp
Od kdaj pa na obrtni zbornici "obvladajo" socialne zadeve? Tudi, če je uradni skrbnik npr. mati, oče otroke videva, plačuje zanje, verjetno gre z njimi tudi na dopust. Dejstvo je, da sem prečitala ogromno literature a prav nikjer nisem zasledila, da bi bila kje izpostavljena tema, o kateri govorimo. Jaz se držim pravila:" če ni drugače določeno se upošteva, kot je za delavca ugodneje". In mislim, da nisem edina.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
Če očetje živijo ločeno od otrok še ne pomeni, da nimajo starševskih dolžnosti in pravic, saj jim le te niso bile odvzete.
Torej očetom pripadajo iste pravice kot materam.
Pa še vsporednica: Celo ustavno sodišče je odločilo očetom, ki ne živijo z otroci v prid. Bolniško za otroka lahko dobi tudi oče, ki z otrokom ne živi če zanj med boleznijo skrbi.
In kdo je Obrtna zbornica, da si jemlje pravico odločati ? To pravico imajo edino le sodišča.
Torej očetom pripadajo iste pravice kot materam.
Pa še vsporednica: Celo ustavno sodišče je odločilo očetom, ki ne živijo z otroci v prid. Bolniško za otroka lahko dobi tudi oče, ki z otrokom ne živi če zanj med boleznijo skrbi.
In kdo je Obrtna zbornica, da si jemlje pravico odločati ? To pravico imajo edino le sodišča.