DDV pri prefakturiranju
Moderator: Mirko Zbačnik
DDV pri prefakturiranju
Leasing družba nam je prefakturirala stroške notarskih storitev. Na računu notarja je zaračunan DDV, na fakturi, ki so jo poslali nam, pa ga ni. Ali je to prav?
Sonja
tudi mi smo dobili podoben račun, sklicujejo se na 36. člen ZDDV, natančneje c.točka 6. odstavka 36. člena ZDDV.
6) V davčno osnovo se ne vštevajo:
a) cenovni popusti za predčasno plačilo;
b) cenovni popusti in rabati, odobreni naročniku in obračunani v trenutku dobave;
c) zneski, ki jih davčni zavezanec prejme od svojega naročnika kot povračilo za izdatke, ki jih je plačal v imenu in za račun naročnika in jih vodi v svojem knjigovodstvu kot prehodne postavke. Davčni zavezanec mora zagotoviti dokazila o dejanskem znesku teh izdatkov in ne sme odbiti morebiti zaračunanega DDV od teh transakcij
Upam, da kdo to bolje razume, meni pri teh naših "razumljivo napisanih zakonih" pamet že malo peša.
6) V davčno osnovo se ne vštevajo:
a) cenovni popusti za predčasno plačilo;
b) cenovni popusti in rabati, odobreni naročniku in obračunani v trenutku dobave;
c) zneski, ki jih davčni zavezanec prejme od svojega naročnika kot povračilo za izdatke, ki jih je plačal v imenu in za račun naročnika in jih vodi v svojem knjigovodstvu kot prehodne postavke. Davčni zavezanec mora zagotoviti dokazila o dejanskem znesku teh izdatkov in ne sme odbiti morebiti zaračunanega DDV od teh transakcij
Upam, da kdo to bolje razume, meni pri teh naših "razumljivo napisanih zakonih" pamet že malo peša.
-
febo
V primeru Larasamo račun odvetnika se glasi na Larasamo. Leasing družba je samo v imenu Larasamo plačala ta račun in ga prefakturirala (so založili lastna sredstva namesto Larasamo). Larasamo bo originalen račun odvetnika knjižila in uveljavljala vstopni DDV. Račun bo plačala leasing družbi. Leasing družba je samo plačala odvetniku in ne more uveljavljati vstopni DDV (ker se glasi na Larasamo). Leasing družba je račun prefakturirala v bruto znesku. Oba računa so knjižili preko prehodnih kontov (ne preko r4 in r7). Leasing družba računov ne vpisuje v davčne knjige, Larasamo v davčne knjige vpiše račun odvetnika, račun leasing družbe pa ne.
Lp

Lp