Olajšava za kombinirano vozilo
Moderator: Mirko Zbačnik
Olajšava za kombinirano vozilo
Samostojnemu podjetniku je DURS izdal odločbo, s katero ne priznavajo olajšave za nakup osnovnega sredstva - kombiniranega vozila. Ker je bila olajšava precej visoka, bo posledično visoka tudi odmera dohodnine. Problematika ni nova, se vleče od uvedbe DDV-ja l.1999.
Ali ima kdo od vas že sestavljeno pritožbo na takšno odločbo in mi jo je pripravljen poslati?
Hvala za sodelovanje
Nataša
Ali ima kdo od vas že sestavljeno pritožbo na takšno odločbo in mi jo je pripravljen poslati?
Hvala za sodelovanje
Nataša
Tudi pri nas smo se soočili z istim problemom. DURS nam je izločil olajšave za kombinirana vozila. Dvignil nam je dobiček in posledično tudi davek od dobička. Šlo je tudi za velike zneske. Po odločbi smo to morali plačati saj izvršbo ne zadrži pritožba. Nato smo se pritožili, dobili negativni odgovor. Po ponovni pritožbi so odstopili drugostopenskemu sodišču. Od tega je minilo že več kot leto pa še ni bilo nobenega odgovora. Sama se pa sprašujem, če je vse to bilo potrebno, ker DURS, če že mora kaj vrniti to hitro po drugi strani nazaj vzame.
Lp!
Lp!
Zakon o ddv se pri klasifikaciji vozil sklicuje na carinsko nomenklaturo, kjer kombinirana vozila spadajo med tovorna vozila. Tu ni problema.
Zakon o dohodnini pa govori o osebnih vozilih. Problem je v tem da so olajšavo do l. 1999 priznavali brez problema, po uvedbi ddv pa odvisno od izpostave DURS-a. Za l. 2001 so mi jo v eni od ljubljanskih izpostav (sicer po krajšem pregovarjanju)priznali. Letos pa se referentka ne pusti prepričati in se sklicuje na njihovo interno navodilo. Tudi v odločbi ni citiran člen zakona o dohodnini, ki bi bil osnova za zavrnitev.
Hvala vsem za odgovore, Piko pa prosim za pritožbo. E-naslov je zgoraj - ikona z ovojnico.
LP
Nataša
Zakon o dohodnini pa govori o osebnih vozilih. Problem je v tem da so olajšavo do l. 1999 priznavali brez problema, po uvedbi ddv pa odvisno od izpostave DURS-a. Za l. 2001 so mi jo v eni od ljubljanskih izpostav (sicer po krajšem pregovarjanju)priznali. Letos pa se referentka ne pusti prepričati in se sklicuje na njihovo interno navodilo. Tudi v odločbi ni citiran člen zakona o dohodnini, ki bi bil osnova za zavrnitev.
Hvala vsem za odgovore, Piko pa prosim za pritožbo. E-naslov je zgoraj - ikona z ovojnico.
LP
Nataša
Ravno v ponedeljek smo bili klicani na durs - olajšave nam niso priznali. Govorila sem z OZ Dunjo Verbajs, ki pravi, da na Dursu
sklicujejo na zakon o DDV, ki nima nobene zveze z investicijskimi olajšavami, vendar vse skupaj ne pomaga. Potrdila mi je tudi, da do
sedaj še nobena pritožba ni bila rešena. Zaenkrat še ne vem ali bomo
vložili pritožbo, saj so stroški sestave le-te precej visoki, čaka se
kar nekaj let za rešitev, pa še ta je vprašljiva. Menim, da bi Oz morala sporožiti vprašanje o spremembi oz. dopolnitvi zakona kaj spada
pod termin osebna vozila, kot ga navaja 46. člen zakona o dohodnini.
Ker je na homologaciji napisano kombinirano vozilo, ki se tudi pri
cestni taksi ne upošteva kot osebno vozilo. Pri tem pa se pojavi tudi
problem vodenja stroškov kot osebno vozilo, zanima me kako jih pri vas
vodite?
sklicujejo na zakon o DDV, ki nima nobene zveze z investicijskimi olajšavami, vendar vse skupaj ne pomaga. Potrdila mi je tudi, da do
sedaj še nobena pritožba ni bila rešena. Zaenkrat še ne vem ali bomo
vložili pritožbo, saj so stroški sestave le-te precej visoki, čaka se
kar nekaj let za rešitev, pa še ta je vprašljiva. Menim, da bi Oz morala sporožiti vprašanje o spremembi oz. dopolnitvi zakona kaj spada
pod termin osebna vozila, kot ga navaja 46. člen zakona o dohodnini.
Ker je na homologaciji napisano kombinirano vozilo, ki se tudi pri
cestni taksi ne upošteva kot osebno vozilo. Pri tem pa se pojavi tudi
problem vodenja stroškov kot osebno vozilo, zanima me kako jih pri vas
vodite?
Pri nas za vsa kombinirana vozila, imamo jih veliko, na uveljavljamo pravice do vrnitve DDV pri nakupu, ne odbijamo DDV pri vseh stroških, ki nastajajo v zvezi z njimi in to je tudi prav. Ne logična pa je, da se olajšava ne prizna, ker dejansko kombinirana vozila pri nas uporabljamo isključno za storitev katero opravljamo. Glede pritožbe, po posvetovanju z inštitucijami, še nobena ni bila rešena, vložene pa so tri. Bojim se, da bodo negativne. Če pa pomislim koliko je nastalo s tem stroškov...!
Lp!
Lp!
Imela sem primer alarmnih naprav. Vse kar sem v zvezi s tem našla v IKS-u, se je nanašalo na DDV. Ko sem v skladu s tem sknjižla, mi je revizor naložil popravek knjižbe.
To je dokaz več, da DDV in davek od dohodkov nimata nič skupnega. Če ima Durs navodila, da so kombinirana vozila osebna vozila, bo dolgo trajalo, preden se bo zadeva razrešila.
Spremljanje prevoženih kilometrov je predpisano za vsa vozila.
Dolores, mi prosim poveste, s kakšno obrazložitvijo vam niso priznali olajšave za nakup kombija za rent a car?
lp
To je dokaz več, da DDV in davek od dohodkov nimata nič skupnega. Če ima Durs navodila, da so kombinirana vozila osebna vozila, bo dolgo trajalo, preden se bo zadeva razrešila.
Spremljanje prevoženih kilometrov je predpisano za vsa vozila.
Dolores, mi prosim poveste, s kakšno obrazložitvijo vam niso priznali olajšave za nakup kombija za rent a car?
lp