PROSIM ZA POMOČ - NASVET

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
matjazpodjetnik
Novinec
Novinec

PROSIM ZA POMOČ - NASVET

Odgovor Napisal/-a matjazpodjetnik »

Pred dobrim letom smo ustanovili podjetje v in sicer d.o.o. (ustanovitelji: podjetje iz Avstrije in jaz).
Podjetje iz Avstrije je večinski lastnik, vplačan kapital 7000 €, jaz sem vplačal 500 € in sem le manjši družbenik, sem pa vpisan kot direktor podjetja saj ga jaz tudi vodim.
Za začetek poslovanja je podjetje iz Avstrije dalo na razpolago (posojilo) v višini nekaj tisoč evrov. Za to posojilo se je sklenila kreditna pogodba med podjetjem iz Avstrije in ustanovoljenim podjetjem pri nas (d.o.o.).

Zanima me sledeče:
- kakšna je v tej zadevi moja osebna odgovornost kot direktorja podjetja in podpisnika te kreditne pogodbe?
- je mogoče v primeru nezmožnosti plačila tega kredita kakšna pravna podlaga, da se to povračilo zahteva od mene osebno?
- kako je v primeru stečaja podjetja, kdo je odgovoren za neplačane fakture do upnikov?
- se lahko odgovornost prenese tudi na mene osebno kot majhnega družbenika, direktorja?

Vljudno prosim za pomoč in nasvet...
Lep pozdrav
jernejko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: PROSIM ZA POMOČ - NASVET

Odgovor Napisal/-a jernejko »

Če boste postopali v skladu z zakonom o finančnem poslovanjem podjetja pol ne bo problema. To pa pomeni, da morete poslovat kot dober gospodar in če bi prišlo do težav pravočasno razglasit insolventnost in stečaj.
matjazpodjetnik
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a matjazpodjetnik »

Navedeno drži ampak še vedno ne vem kakšna je pri tem moja osebna odgovornost do poplačila tega kredita?
Verjamem, da je vprašanje težje zato bi bil vesel tudi vsakršnega kontakta od kakšnega strokovnjaka-pravnika, ki pozna tudi zakonske vsebine...
jernejko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a jernejko »

Pa dovolj je da na enem mestu napišeš in ne na vseh.
Odgovori