Bolniška nad 30 dni

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
oskarina
Novinec
Novinec

Bolniška nad 30 dni

Odgovor Napisal/-a oskarina »

Pozdravljeni,

potrebujem pomoč pri izračunu za nadomestilo za bolniško, ki je nad 30 delovnih dni razlog bolezen torej 90% od bruto plač za preteklo koledarsko leto.

Bolniško sem nastopila 15.1. 2010, torej bi morala z mesecem marcem biti na bolniški že več kot 30 delovnih dni in preidem v breme ZZZS. Moje vprašanje je ali moram vzeti povprečje za leto 2009 od januarja do decembra bruto plač oz. dohodninsko osnovo za leto 2009?

Če je tako je moj primer npr. 18.520,00 EUR BTO s fondom ur 2088. Glede na to, da je količnik 1,00 se nič ne spremeni. Torej bi moralo biti to na uro 8,869 EUR/uro BTO kar bi znašalo v mesecu marcu, ki ima 184 delovnih ur npr. 1631, 89 EUR BTO - 10% tj. 1.468,00 EUR BTO - davki in prispevki. Ali mi lahko kateri od računovodij pove ali računam pravilno oz. kakšen bi bil dejanski izračun? Urna postavka pride v tem primeru nižja kot, če bi delala.

Najlepša hvala za pomoč.
matejad
Začetnik
Začetnik

Re: Bolniška nad 30 dni

Odgovor Napisal/-a matejad »

1. vzet morate dohodninsko osnovo
2. v obračunu za ZZZs morate navesti tudi količnik rednega dela (tj. redna plača/fond ur za mesec)
3. urna postavka nadomestila je normalno nižja, kot če bi delala - v izjemnih primerih je lahko enaka (glej zgoraj, zato moraš izračunat količnik, mislim, da ti programček avtomatsko zniža urno postavko za nadomestilo v primeru, če bi bilo to višje od rednega dela!)

Sicer pa, iz spletne strani ZZZS si naložiš programček za obračun nadomestil.
Izpisane dokumente pa moraš poslati na ZZZS.
lp
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Re: Bolniška nad 30 dni

Odgovor Napisal/-a MG »

oskarina vaš izračun je pravilen.
Odgovori