Spoštovani,
najprej samo nekaj informacij : odprt imam s.p. kot popodanec, letos imam izgubo, saj nisem nič delal - razen nekaj popravil v garancijskem roku. Izguba je nastala iz vidika amortizacije in nekaj obveznih stroškov - telefon, plačilo prispevkov. Ker ne vem, ali bom z dejavnostjo v naslednjem letu nadaljeval, letos pravzaprav ne, saj sem drugje popolnoma zaseden, bi ta status obdržal. Zanima me, ali imam lahko probleme zaradi t.i. izgube, ali je bolje da dejavnost zaprem ? Problem nastane, saj sem pred dobrima dvema letoma kupil tovorno vozilo, saj je takrat kazalo na uspešno širjenje dejavnosti, sedaj pa ravno zaradi tega, ne zaprem dejavnosti, saj naj bi ob predhodnem zaprtju, pred 3 leti moral poplačati tudi DDV. Zanima me, kako lahko najbolj preprosto izvedem to - torej zaprtje s.p. po treh letih in nato - kaj se zgodi z tovornim vozilom, ki bi še ostalo v evidenci osnovnih vozil. Avto bo imel po AM približno vrednost 10.000 EUR, kako se potem to izvede, ali se upošteva kot dobiček, ali kaj ? Ali lahko v vrednosti avta upoštevam še davčno izgubo iz tega leta, da ne bi bilo potem toliko dobička ?
ALi moram na avto po prekinitvi s.p. - ja plačati še DDV ali ne - torej ko narediš prepis na fizično osebo ?
Prebral sem si že vaš e - seminar, zaprtje s.p. vendar tam nisem zasledil tega problema.
Se opravičujem, če je bilo moje pismo dolgo in zmedeno, prebral sem že veliko, ampak ne vem več kako naprej. Aja, knjige si vodim po sistemu enostavnega knjigovodstva, sem pa zavezanec za DDV, saj je pred nekaj leti s.p. dosti bolje deloval.
ZAPRTJE S.P. + OSNOVNA SREDSTVA
Moderator: Mirko Zbačnik