leasing

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
budilka
Začetnik
Začetnik

leasing

Odgovor Napisal/-a budilka »

S 1.januarjem letos sem pričela voditi knjige po sistemu dvostavnega knjigovodstva.
Zasebnik s.p. ima tovorna vozila na lizing. V otvoritveno bilanco sem na konto /9750 knjižila saldo, zmanjšan za znesek anuitet, ki zapadejo v plačilo letos - na konto /2790, obresti za letošnje leto pa na konto /2808.
Zdaj pa vprašanje: kako razknjiževati obresti, katere so v obroku, ki se plačuje po amortizacijskem načrtu? Morajo biti na kontu 7410, toda kako naj jih knjižim. Bančni izpisek: 2808/1100.
Najlepša hvala za pomoč.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: leasing

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Poglejte v Bazo znanja. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
budilka
Začetnik
Začetnik

Hvala, sem prebrala. Pa vseeno, dovolite en primer:
Vrednost lizinga 1.200 enot, knjižim na 047/ in 161/in /984-L.
Odprem analitiko za obresti 200 enot in knjižim 984-L/ na /984-O.
Odplačilo anuitete 12 enot: /110 in 984-L/.
Tu nastane problem. V "bazi znanja" pravijo: ter istočasno zmanjšanje konta za obresti (984-O/) in oblikovanje stroškov obdobja za obresti. Če je knjižba debetna, kako naj bo debetna tudi na kontu 741 (451-v bazi znanja)?
Tole mi predstavlja kar velik problem. Zelo bi bila hvaležna za pomoč.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Na dolgoročnih obveznostih iz finančnega najema v skupini 97, imate najbrž odprta dva konta (obveznost sme biti iizkazana v vrednosti glavnice):
- konto, kjer imate evidentirane vse anuitete = Kredit;
- konto kot popravek obveznosti za anuitete v višini obresti = debet
= glavnice dogloročne obveznosti iz finančnega najema

- plačilo anuitete: 975A/110
- prenos zapadlih obresti v anuiteti: 74/975Ob (in to so odhodki za obresti kot odhodek tekočega obdobja).

Ob prehodu na dvostavno knjigovodstvo ste prenesli vse še nezapadle anuitete na /975A (na kredit); popravke za obresti pa 975Ob/ = skupaj nezapadle glavnice.
Kratkoročni del dolgoročne obveznosti - zapadle anuitete v letu 2010 ste prenesli na /279A; popravek za obresti pa je enaka knjižba kot v razredu 9, torej 279Ob/.
Plačilo anuitete v letu 2010: 279A/110
prenos obresti: 74/279Ob.

Lahko pa seveda otvoritveno stanje na kratkoročnem delu evidentirate tudi tako kot ste predlagali, vendar: na konto 279 prenesete le glavnice kratkoročne obveznsoti in 288 obresti. V tem primeru bo bolj "zamudno" zapirati obveznosti med letom: plačilo anuitete = 279 glavnica + 288 obresti/110.

lp
budilka
Začetnik
Začetnik

Prisrčna hvala. Bom počasi "preštudirala" vaš odgovor in bo sigurno vse v redu.
Lep pozdrav.
P.s. Uspela sem osvojiti posredovano znanje, popravila podatke v BS za Ajpes, popravila bom otvoritveno bilanco in... srečno živela naprej. :D
Odgovori