DVOJNI DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tibaut
Računovodja
Računovodja

DVOJNI DDV

Odgovor Napisal/-a tibaut »

Kupimo blago in plačamo zanj 2o% ddv (prodajalec plača in odvede ddv),(mi si ta ddv odbijamo) mi ta račun ozir. ker gre za nadaljno prodajo kupcu zaračunamo dobaviteljev znesek in prištejemo 20%ddv, ki ga tudi ob obračunu plačamo? Kako s tem, vsaj je ddv plačan dvakrat (1plača prodajalec, 1xmi).Kdo mi lahko pomaga, vsaj se to dogaja vam tudi sigurno dnevno?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mislim, da je to <b>bistvo</b> DDV-ja. Navsezadnje je neto plačnik DDV-ja končni potrošnik. Če pomislite, se isto zgodi nadaljnemu v verigi. Mi plačujemo le <b>razliko</b> vstopnega in izstopnega DDV. Piskusite isto logitko pri predhodiku in pri nasledniku.

Mirko
tibaut
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tibaut »

ODGOVORITE MI PROSIM RES NE RAZUMEM!!!!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Kaj pomeni davek na dodano vrednost? To, da dejansko obračunamo le davek na dodano vrednost proizvoda. Dodana vrednost je tista, za kolikor smo mi povečali vrednost proizvoda. Predpostavljamo, je izdelek (poenostavljeno) sestavljen iz vrednosti nabavnega materiala, npr. 100 enot, mi mu dodamo še 20 enot (lastno delo, znanje..). To pomeni, da plačamo davek le od dodane vrednosti, 20 enot. V praksi to napravimo tako, da izračunamo le razliko od nabav in prodaj. DDV od prodaj (20% od 120) 24 enot zmanjšamo za DDV od nabav (20% od 100) 20 enot. Razlika (24 – 20) 4 enote je enaka DDV od dodane vrednosti (20% od 20 enot) 4 enote. To je vse bistvo DDV-ja, le da se proces odvija v vsej proizvodni verigi, dejansko pa ga plača končni potrošnik z nakupom proizvoda. Mesečni obračun DDV je le poračun razlike med vhodnim in izstopnim DDV-jem.

Pozdrav, Mirko
nataat
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a nataat »

Da bi vam bilo bolj jasno naj že povedano predstavim kot primer (ostala bom pri številkah od prej) kako naj izgleda vaš račun:
kupite blago po ceni 120 sit, račun dobite:
brez ddv...100 sit / ddv 20 %...20 sit / za plačilo...120 sit
te podatke prepišete na svoj račun in dodate svojo storitev
brez ddv... 20 sit / ddv 20 %...4 sit / za plačilo...24 sit
skupaj
brez ddv...120 sit / ddv 20%...24 sit / za plačilo...144 sit
Če samo dodate maržo (ne opravljate posebej obračunane storitve) osnovi brez ddv iz prejetega računa dodate določen znesek, ddv pa obračunate od celote. Tako bo račun izgledal:
brez ddv...120 sit* / ddv 20 %...24 sit / za plačilo...144 sit
*teh 120 sit vsebuje 100 sit osnove za blago in 20 sit marže
LP
Odgovori