minulo delo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nikako
Nov član
Nov član

minulo delo

Odgovor Napisal/-a nikako »

Spoštovani, Prosim za izračun plače, koliko mora biti neto.

Bruto 734,15
10% minulo delo
2 otroka, kot olajšava.

Hvala

LP
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Re: minulo delo

Odgovor Napisal/-a Nina »

20RUPELOD
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a 20RUPELOD »

Oj,

neto = bruto -prispevki - davek(dohodnina)
= 734,15 € - (22,10%)162,25 € - davek* 0,00 €
* davek po lestvici za dohodnino:
davčna osnova = bruto - prispevki - olajšave(splošna in 2 otroka)
= 734,15 € - 162,25 € - 510,00 €-397,85 €
= 0 davčna osnova je 0, zato ni dohodnine
neto po mojih izračunih bi moral biti 571,90 €
Dodatek za minulo delo naj bi bil vštet v bruto, zato ga nisem prištevala zraven. Če pa ni si pa sami izračunajte ponovno. Zato sem napisala tudi "formule".
Upam, da lahko kdo potrdi moj izračun.
Zadnjič spremenil 20RUPELOD, dne 20 Apr 2010, 18:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Lep dan, Monika.
nikako
Nov član
Nov član

ja se,

po izračunu pri 734,15 bruto z 9,5 % minulo delo in 2 otroka-olajšava, mi pride neto 628,00, kar je meni logično. 562,00 je minimalna plača , ki mora biti izplačana brez dodatkov.

Jaz pa sem dobila 571,00, torej premalo.
20RUPELOD
Začetnik
Začetnik

Oj, sem popravila izračun, sem pozabila na olajšave za otroke. Zdaj mislim da bo pa prav.
Lep dan, Monika.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

nikako napisal/-a: po izračunu pri 734,15 bruto z 9,5 % minulo delo in 2 otroka-olajšava, mi pride neto 628,00, kar je meni logično. 562,00 je minimalna plača , ki mora biti izplačana brez dodatkov.
Jaz pa sem dobila 571,00, torej premalo.
Definicija minimalne plače(iz portala Ministrstva za delo, družino....)

Zakon določa, da je minimalna plača mesečna plača za delo opravljeno v polnem delovnem času. Iz tega izhaja, da v minimalno plačo sodijo vsi elementi plače, kot jih navaja Zakon o delovnih razmerjih, torej osnova plača delavca za določen mesec in dodatki, ki mu pripadajo, razen dodatka za delo preko polnega delovnega časa. Zaposleni, ki za delo v polnem delovnem času v skladu s pogodbo o zaposlitvi oziroma zakonom prejema minimalno plačo, mora v primeru, da opravlja delo preko polnega delovnega časa, poleg minimalne plače prejeti še plačilo in dodatek za delo preko polnega delovnega časa. V minimalno plačo se ne vštevajo prejemki, ki imajo naravo povračil stroškov v zvezi z delom, kot so npr. dnevnice, terenski dodatki, povračilo stroškov prevoza na delo in z dela, povračilo stroškov za prehrano med delom. Prav tako se v minimalno plačo ne všteva regres za letni dopust.

Iz tega sledi, da je dodatek za minulo delo vključen v bruto znesek minimalne plače - 734,15€ in je neto znesek, ki izhaja iz tega izračuna, pravilno izračunan (571,90€).

lp
nikako
Nov član
Nov član

torej sedaj ima začetnik, isto plačo, kot jaz z 20 let delovne dobe in 2 otrokoma .
20RUPELOD
Začetnik
Začetnik

Zakon o min. plači določa znesek, do katerega je delavec upravičen, če dela polni del. čas. Ne predpisuje pa na kakšen način je delavec zaslužil ta znesek. Oz. kakšni dodatki so vključeni v ta znesek.
Če imate pogodbo o zaposlitvi sklenjeno za višji znesek, potem se je mogoče dobro pogovoriti z delodajalcem in mu ta problem prijazno omeniti. Ne vem katera kolektivna pogodba zajema vaše podjetje, tudi kolektivne pogodbe za posamezna podjetja namreč določajo minimalen obseg pravic za delavce. Tudi tu je treba preveriti..
Pravično vsekakor ni, da ste po znesku izplačila izenačeni z začetnikom, a glede na stanje nekaterih slovenskih podjetji, ki se bojujejo za preživetje, je še vedno bolje kot pa biti brez zaposlitve.
To je moje mnenje.
Lep dan, Monika.
Odgovori