Gospodarstvo- Letni dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Rentax
Novinec
Novinec

Gospodarstvo- Letni dopust

Odgovor Napisal/-a Rentax »

Pozdravljeni,

Moje delovno mesto spada v V. tarifni razred po splošni kolektivni pogodbi za gospodarsko dejavnost. V pogodbi o zaposlitvi je navedeno "delavec je upravičen do dodatnih dni letnega dopusta na osnovi delovne dobe v skladu s splošno kolektivno pogodbo"
Do sem vse prav! Se pa odpravim iskat spl. kol. pogodbo in naletim na "Odpoved splošne kolektivne pogodbe za gospodarske dejavnosti" Iz raznih člankov sem razbral, da ta pogodba ni več v veljavi.

Kje bi dobil podatek za izračun dopusta na osnovi delovne dobe? Interni akti? Za slednje dvomim, da dobim vpogled.

lp
mincek
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Re: Gospodarstvo- Letni dopust

Odgovor Napisal/-a mincek »

Zakon o delovnih razmerjih pravi takole:

159. člen
(trajanje letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, ki ne more biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega
delavca.
(2) Starejši delavec, invalid, delavec z najmanj 60% telesno okvaro in delavec, ki neguje in varuje otroka s telesno ali duševno prizadetostjo, ima pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta.
(3) Delavec ima pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti.

Če imate 5-dnevni delovnik, ste torej upravičeni do min. 20 dni dopusta, v primeru 6-dnevnega dopusta pa 24 dni. Tri dni vam pripada, če ste starejši delavec in še en dan za vsakega otroka. ZDR ne določa dodatka na delovno dobo, le-to določajo kolektivne pogodbe, in kot ste ugotovili, SKP ni več in velja torej ZDR. Če ima podjetje v internih aktih zapisane ugodnejše pogoje, veljajo ti. Do vpogleda oz. seznanitve z relevantnimi internimi akti ste upravičeni.

Sicer pa ne boste prvi, ki je ob menjavi službe "padel" iz 30 na 20 dni dopusta... :sjezen:
Mincek
Rentax
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Rentax »

Mincek hvala, žal ste potrdili mojo domnevo :|

lp
franca1
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a franca1 »

Da se še jaz vmešam v to razpravo!

To se pravi, da je osnova 20 dni razen če imaš status starejšega delavca + 3 dni.
Imam dva otroka se pravi dodatna 2 dneva dopusta, zgoraj navedeno pa pomeni, da potemtakem ni dodatka na zahtevnost dela in delovno dobo.
Kot diplomirani računovodaj z 20 let delovne dobe mi pripada samo 22 dni dopusta, ali imam prav.

lp!
rozica97
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a rozica97 »

dodaten dan za otroka pripada, če še le-ta ni dopolnil 15 let
:D
Odgovori