Saj ni res, pa je

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
maliking
Nov član
Nov član
Kraj: Croatia

Saj ni res, pa je

Odgovor Napisal/-a maliking »

Spoštovani!

Morda se še kdo spomni,ko sem obrazlagal glede zajamčene in minimalne plače in vprašal kako bo z izvršbo na moj osebni dohodek.To te mora ubiti. Delodajalec mi je obračunal plačo v višini 77.000,00 sit bruto, dodal malico itd in na banko odnesel nalo za izplačilo v višini 76.000,00 sit in nekaj drobiža. Grem, da dvignem denar,ko mi na pultu prijazna gospa pravi, da lahko dvignem samo 74.000,00 sit, ker je toliko neto minimalne plače. Pa to te mora ubiti. Kaj je znesek minimalne plače 127.500,00 sit in koliko je potem ob 25% dodatni davčni olajšavi neto? Mi ve kdo to odgovorit? Ena gospa je na forumu podvomila kako bo z določbami enega člena, pa naj ji takoj povem, da je imela prav. Socialno pomoč,ki sem jo prejel 21.08.2004 v višini 12.100,00 sit in je nisem v celoti porabil, mi je banka v tem mesecu enostavno meni nič-tebi nič odtrgala v preostanku neporabljene socialne pomoči.Preberite odgovor:

V zvezi z vašo reklamacijo o rubežu 1.082,61 SIT po sklepu o izvršbi,opr.št.IG 1998/00390 sporočamo,da stw dne 20.8.2004 na osebni račun prejeli denarno socialno pomoč,katero niste dvignili v celoti v tekočem mesecu.
Zato smo dne 17.9.2004 izvršili rubež sredstev iz privarčevanih sredstev.
137.člen Zakona o izvršbi in zavarovanju določa,da na denarna sredstva ,ki jih ima dolžnik pri organizaciji za plačilni promet iz naslova prejemkov,ki so izvzeti iz izvršbe(101.člen)oziroma je izvršba nanje omejena(102.člen),ni mogoče seči z izvršbo,kolikor gre za prejemke,nakazane za tekoči mesec,oziroma je mogoče seči le z upoštevanjem omejitev za tekoči mesec.
V konkretnem primeru je torej šlo za privarčevana sredstva,ki niso izvzeta iz rubeža.
Da te kap[:0][:0][:0][:0]
In, ker sem mnenja, da je neto znesek minimalne plače prav gotovo višji od 74.000,00 sit, vprašam banko kaj je zdaj s temi sredstvi. Odgovora še ni-nadaljevanje sledi.Zato vsi,ki ste v podobnem položaju-POZOR! Ob nakazilu naj sledi takojšen dvig.
Se opravičujem na dolžini.
matina
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a matina »

Mislim, da so banke imele svoje limite pri dvigu plače. Sedaj se je ZIZ spremenil, torej teh limitov ne bi smele več imeti, ker banke ne morejo vedeti, koliko socialne pomoči bi vam pripadalo.

Saj meni tako nič ni jasno, kako more podjetje ugotoviti, koliko plače ti lahko odtegne. Če imajo otroci preživnino, štipendijo, če je zakonec zaposlen,...

Kako delate ostali? Verjamete delavcem ali zahtevate dokazila, pisne izjave,...?:???:

Maliking: kako to, da vam piše pod imenom Croatia?:)

Na prvi strani imate izračun plače on-line. Mislim, da pride neto 80.800,00 Sit. Kako se je vašemu delodajalcu posrečilo naračunati 76.000,00 Sit. Ste bili v bolniški?

lp
maliking
Nov član
Nov član

Mislim, da so banke imele svoje limite pri dvigu plače. Sedaj se je ZIZ spremenil, torej teh limitov ne bi smele več imeti, ker banke ne morejo vedeti, koliko socialne pomoči bi vam pripadalo.

Ravno iz tega razloga očitno še danes nimam odgovora banke.

Saj meni tako nič ni jasno, kako more podjetje ugotoviti, koliko plače ti lahko odtegne. Če imajo otroci preživnino, štipendijo, če je zakonec zaposlen,...

Zakonec ni zaposlen, oba otroka po hodita v osnovno šolo.

Kako delate ostali? Verjamete delavcem ali zahtevate dokazila, pisne izjave,...?

Maliking: kako to, da vam piše pod imenom Croatia?

Živim na Hrvaški strani Mure8-):D

Na prvi strani imate izračun plače on-line. Mislim, da pride neto 80.800,00 Sit. Kako se je vašemu delodajalcu posrečilo naračunati 76.000,00 Sit. Ste bili v bolniški?

Ne. Enostavno na pamet je vse skupaj bilo narejeno.Obenem pa je tragika sledeča. Je res nujno delavcu (konkretno meni) izplačati MINIMALNO PLAČO??? Kaj, če delodajalec nima dovolj denarja in lahko izplača samo zajamčeno-torej najnižjo plačo? Res me zanima, ker mi je en "star"računovodja razlagal, da delodajalec MORA izplačati minimalno plačo, torej 127.500,00 sit. Niti meni ni v interesu, da mi jo izplača, saj potemtakem banka enostavno odtrga "višek". Blokada TRR znaša ufufufuf in je v petih življenjih ne morem odplačat.

Lep pozdrav!
matina
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a matina »

Upam, da bo Slovenija kmalu sledila zgledu razvitih držav in uvedla zakon o osebnem stečaju. Veliko je primerov (razni Orioni, SIB-i), ko so se podjetniki lahko za denar obrisali pod nosom, zavarovalnice in banke pa jih terjajo. Zakon je pač takšen, države ne zanima plačilna nesposobnost kupcev, dolgotrajnost postopkov na sodiščih, pravilnost računovodskih izkazov,... [xx(]

Delodajalec vam mora v vsakem primeru izplačati minimalno plačo 117.500,00 Sit bruto, ne glede na njegovo stanje.:)

lp
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Odvisno komu ste dolžni, to je pogoj za trganje od plače. Preživnine so na prvem mestu in lahko dobite res majhen neto ven. Sledijo davčne izvršbe in na koncu krediti in ostale izvršbe. Preštudirajte ZIZ in ZSV za podrobnosti. Pred časom sem tudi jaz na enem postu primer objavil.
Kar se tiče ne zmožnosti odplačila, obstajajo zastaralni roki. Mogoče bi tu na mestu bila odvetniška pomoč, kako se najlažje rešiti dolga.

LP, Jam
maliking
Nov član
Nov član

Delodajalec vam mora v vsakem primeru izplačati minimalno plačo 117.500,00 Sit bruto, ne glede na njegovo stanje.

Martina, ste to napisala "na pamet",ali to "veste" in ste v to prepričani? Res me zanima.
Odgovori