ŠPEDITERJI

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anemona
Nov član
Nov član
Kraj: Ljubljana

ŠPEDITERJI

Odgovor Napisal/-a anemona »

Pozdravljeni,
Zanima me ali je kdo pripravljen praktično razložiti vodenje računovodstva oz. izpolnjevanje vseh potrebnih dokumentov (carina, ddv, intrastat,...) za špediterja po postopku 42; kaj potrebno voditi, kam in kdaj se oddaja, ker imam toliko različnih navodil od Zveze, Davčne in sem se enostavno zgubila.
Lepo prosim za pomoč. Hvala in lep pozdrav,
dacer
Računovodja
Računovodja

Re: ŠPEDITERJI

Odgovor Napisal/-a dacer »

Za belo kavo in brijoš :lol:
Kaj vas matra?
anemona
Nov član
Nov član

Ni poblema kava in brijoš, lahko še smetana v kavo.
Podjetje v Kopru na carini prevzame robo za lastnika, ki je iz Nemčije in je napisal pooblastilo za to Slo podjetje. Potem Carinski urad izda svojo fakturo za carino oz. DDV. Slo podjetje potem to robo razvaža po naročilo lastnika po Sloveniji, nekaj pa tudi njemu v Nemčijo. Za prevoze po Slo najeme prevoznike, ki zaračunajo prevoz + DDV. Ko je celotna roba dostavljena,Slo podjetje naročniku v Nemčiji izstavi račun : za vse prevoze po Slo + carino Carinskega urada + prevoz robe do njega.
Zdaj na nastopi težava, carino ne vpisuje v knjigo DDV, DDV slo prevoznikov se odbija , Nemcu pa DDV ne zaračuna , ker si on pri sebi naredi samoobdavčitev, mi pa v rekapitulacijsko poročilo vpišemo dobavljene storitve v EU za katere ne zaračunamo DDV.
Kam in kako pa se vpiše tisto blago, ki se iz SLO po carinjenju odpelje v Nemčijo lastniku blaga, ki dobavitelju (npr.Kitajcu) to blago tudi plača, in SLo prevoznik to nikjer ne navede na svojem računu. Upam, da sem dovolj jasno spisala mojo težavo in hvala za pomoč.
dacer
Računovodja
Računovodja

Upam, da sem narobe razumel drugače ste deloma v prekršku.
Blago, ki je carinjeno po post. 42 mora takoj po carinjenju zapustiti ozemlje SLO brez kakršnih koli storitev na tem blagu!!!!

Podjetje v Kopru(ki ga je "Nemc" pooblastil), naj bi(odvisno od vsebine pooblastila) dobave po postopku 42 poročal v "Nemčevem" imenu v RP-O.
Upam, da sem vam odgovoril na vprašanje.
lp
anemona
Nov član
Nov član

Hvala za odgovor. Moram reči da ste prav razumel in tudi prav odgovoril, res je tudi to da smo "mal zašli" in nismo poročali v RP obrazcu. Bomo popravili in se poboljšali, ker smo se spet nekaj naučili. Kako pa se bova zmenila za kavo?
Hvala še enkrat in pozdrav,
dacer
Računovodja
Računovodja

če pridete kaj na obalo...
Odgovori