NUJNO-DDV-O polje 34

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

NUJNO-DDV-O polje 34

Odgovor Napisal/-a uni »

Saj sem že zastavila vprašanje v drugi temi, pa žal na vprašanja glede ddv ne dobim nobenega odgovora.

Sem prav opazila, da le nekaj "forumovcev" še odgovarja, veliko takih ,ki so bili včasih zelo radodarni z dogovori, pa je kar "poniknilo".Saj vem, da ni nihče dolžan odgovarjati, ampsk me vseeno čudi, zakaj se je to zgodilo oz.ali to opažate tudi ostali? veliko vprašanj(ne le mojih,tudi od ostalih!) ostane neodgovorjenih, nekomentiranih;včasih ni bilo tako...morda pa je kriv le čas dopustov...

Prvič imam za knjižit nakup posl.prostora(starega),pa mi ni vse jasno in prosim,če mi je kdo pripravljen pomagati z nasvetom,svojimi izkušnjami oz.argumenti,in potrditvijo mojega razmišljanja,če je pravilno:
Primer- prejeli smo 4 račune v zvezi stem:
1.račun prodajalca 200.000 eur (na podlagi skupne izjave, 76.a čl.,brez ddv)
2.račun odvetnika 400,00eur(333,33 +ddv 66,67)
3.račun banke za stroške obdelave kredita 3.000 eur(ddv ni obračunan po 44.čl.)
4.račun banke za obresti kredita od 14.-30.7. 350,00 eur(ddv ni obračunan po 44.čl.)
Vsi računi so izdani v 7/2010, posl.prostor še ni prepisan v zemljiški knjigi, verjetno bo v spetembru; začetek uporabe oz.selitev v nove posl.prostore bo konec avgusta.

Vprašanja glede pravilnega zajema v obračunu ddv oz.ddv-O:
a) račun1 polje 31a 200.000, polji 25 in 41 40.000, polje 34 200.000(samoobdavičitev je z datumom prejema računa,kajne? ali ima slučajno tu vlogo datum začetka uporabe ali datum vpisa v zeml.knjig?)
račun 2 polje polje 31 333,33, polje 41 66,67 eur
računa 3 in 4 polje 33 3.000 + 350 eur

Ne vem, ali se v polje 34 vpisujejo tudi stroški od usposobitve (kot gre v gk in register OS),ali le NV nepremičnine? torej le račun 1,ali vsi 4 oz.3?
račun 4-obresti : v starem Iksu iz leta 2008 je pisalo, da se stroški izposojanja(??? je to mišljeno posojila?) do usposobitve za uporabo LAHKO vštejejo v NV, v Iksu,ki je prišel sedaj, pa je beseda LAHKO izpuščena .To pomeni, da je sedaj treba tudi te stroške vključiti v NV ?jaz sem jih nameravala knjižiti kar direktno na odhodke.

b)knjiženje v GK in register OS:
račun 1-0270/2200 in ddv 160/260-samoobdavčitev
tudi računa 2 in 3 je treba preko 0270 oz.na 0210; račun 3 pa lahko takoj na odhodke,kajne?

c)datumi: ali so pomembni samo datumi prejema računov,ali tudi datum vpisa v zeml.knjigo, datum spremebe naslova v sodnem registru, datum dejanske selitve...če so pomembni,kako se jih upošetav oz.na kaj je treeba paziti?

Če ima kdo voljo in čas, bi lepo prosila nekoga,ki to obvlada,za pomoč.Lahko tudi preko ZS.
Se mi pa žal mudi,ker grem na dopust,pa moram oddatui ddv preje. Hvala že vnaprej za kakršnokoli pomoč.Pa lep dan vam želim, sončen je pa že tako!
rennata.markovcic
Nov član
Nov član

Re: NUJNO-DDV-O polje 34

Odgovor Napisal/-a rennata.markovcic »

Poskušala vam bom vsaj delno pomagati:
V polje 31 obrazca DDV-O se ne vpisujejo:
- ne vpisuje se vrednost z računov, pri katerih DDV ni izkazan, prejetih od malih davčnih zavezancev, preprodajalcev, potovalnih agencij, organizatorjev potovanj.
- ne vpisuje se vrednost nabav blaga in storitev iz 76. a člena ZDDV-1, ki se vpisuje v polje 31a (velja od 3.4.2010 dalje) itd.
Torej se nabavna vrednost nepremičnine vpiše v vašem primeru v polje 31 a DDV-O.

V polje 34 se vpiše obdavčena in oproščena nabava (ne glede na to ali je bil prin nabavi obračunan DDV ali ne).
Odgovori