Živijo
Na forumu sem prvič in upam, da mi bo kdo znal pomagati.
Veliko se govori o datumih računov, datumih opravljene storitve oz. dobave blaga, mene pa zanima v kolikih dneh po opravljeni storitvi oz. dobavi blaga je dobavitelj primoran izdati in poslati račun. Vedno se govori o 8 dneh, vendar ne vem v katerem členu ZDDV to piše. Kaj naj naredim z računom za opravljeno storitev 5.8.2004, ki sem ga prejela danes, glede na to, da moram pri nabavni ceni blaga ukalkulirati tudi stroške, naj ga zavrnem in rečem, da ga ne bomo plačali?
Izstavitev računa
Moderator: Mirko Zbačnik
Po 1.5.2004 ni več obveznosti izstavljanja računa v 8 dnevih. Pomemben je datum dobave oz. opr. storitve. Če še niste poslali obračun DDV za avgust lahko fakturo knjižite kot prejeto v 9 mesecu, gre pa v obračun za avgust. Če ste že poslali obračun za avgust, pa boste fakturo zajeli v obračunu za september ker ste jo prejeli v septembru. Prekršek vašega dobavitelja je če ta račun ne zajame v avgustu, ker je to po zakonu obvezno. Vi v nobenem primeru ne delate prekrška in ne rabite zavračati njegov račun. Nasvet : na vsako prejeto fakturo obvezno označite datum prejema.
LP
LP
<font color="teal"></font id="teal">
pri evidentiranju prejetih računov sploh ni več važno kdaj prejmeš račun, če to ni v istem davčnem obdobju je potrebno obvezno upoštevati datum opravljene storitve ali datum prejema blaga. ( 19. čl. ZDDV) Dobavitelj je dolžan izstaviti rč. v istem davčnem obdobju, če tega ne stori ga je treba k temu pozvati.Torej na nas je, da si priskrbimo rč.(Žal) Če pa medtem že oddamo obračun DDV moramo to, s prilogo k obrazcu DDV-O za dotični mesec,v naslednjem obdobju to popraviti.