Iz zaloge materiala smo vzeli klima napravo in si jo zmontirali.
Zanima me, kako izstavim račun za aktivirano osnovno sredstvo ?
Montaža klima naprave spada po 76.členu pod obrnjeno davčno obveznost , imamo pravico do 100 % odbitka DDV.
primer klima po nabavni vrednosti 500,OO EUR 040 700
montažni materijal po nab.vred. 100,00 eur 630 500
delovne ure po ceniku 5x20 100,00 eur 491 200
Nabavna vrednost O.S. =700,00 EUR
1.Najprej klimo prenesem iz 3100 na 6300 v vrednosti 500 eur
2. Izdam čisto normalen račun,kot za druga podjetja - kupec naše podjetje
Kako pa DDV ?
040 140,00 Ali je ta knjižba sploh pravilna.
160 0,00 Na izdanem računu ni DDV,od materiala smo si ga pa odbili.
260 140,00
Ne vem , kako to speljati preko DDV knjig.
Lepo prosim za pomoč.
Hvala
Polona
DDV-OSNOVNO SREDSTVO
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: DDV-OSNOVNO SREDSTVO
Malce nerodno razmišljanje. Ne gre za fakturirano realizacijo, pač pa za usredstven lasten proizvod. Mislim, da je tudi nepotrebno evidentiranje prek zalog gotovih proizvodov, pač pa zalogo materiala (kjer po vaših podatkih imate to napravo) prenesete v stroške, poleg tega tudi še ostale stroške, ki ste jih imeli s tem, lahko prenesete tudi del(ček) stropkov dela in vse skupaj prenesete na odhodke, konto 701. Hkrati evidentirate nastal prihodek v povezavi z usredstvenim sredstvom in prek OS v pridobivanju aktivirate OS (047/790 047/040). Ko je sredstvo usposobljeno za uporabo, pričnete z amortizacijo.
Ker gre za poslovno rabo zaloge, nimate nič opraviti z DDV.-jem, katerega ste si verjetno že upoštevali kot vstopnega ob prejemu računa za nabavo naprave. Upam, da ste takrat zadevoknjižili na zaloge konta 310 in ga še niste dali v stroške.
Že kar precej let se tudi za namene DDV sam sebi ne izdaja računov.
A vsega pač vsi ne moremo vedeti, zato si pa pomagamo.
Ker gre za poslovno rabo zaloge, nimate nič opraviti z DDV.-jem, katerega ste si verjetno že upoštevali kot vstopnega ob prejemu računa za nabavo naprave. Upam, da ste takrat zadevoknjižili na zaloge konta 310 in ga še niste dali v stroške.
Že kar precej let se tudi za namene DDV sam sebi ne izdaja računov.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Hvala za pomoč.
Klima napravo sem knjižila na zalogo kto 3100 in je še nismo dali v stroške, DDV pa sem si odbila po prejetem računu dobavitelja, kot je treba.
Hvala še enkrat in lep pozdrav.
Polona
Klima napravo sem knjižila na zalogo kto 3100 in je še nismo dali v stroške, DDV pa sem si odbila po prejetem računu dobavitelja, kot je treba.
Hvala še enkrat in lep pozdrav.
Polona
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Potem napravite, kot sem opisal.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko