Spoštovani.
S partnerjem živiva v izvenzakonski skupnosti - "koruznika". Partner ima otroka iz prvega zakona. Zanima me, če mogoče meni pripada dohodninska olajšava za tega otroka (1/2 letne olajšave), glede nato da partner te olajšave ne more koristiti zaradi prenize osnove.
Vem, da je to vprašanje za DURS, pa vendar ima mogoče kdo že kako izkušnjo s tem.
lp
dohodninska olajšava za partnerjevega otroka
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: dohodninska olajšava za partnerjevega otroka
No jaz mislim, da ne kar to ni vaš otrok in nima veze z vami. Ja kaj pa njegova mama?
Naj še kdo pove mnenje.
Naj še kdo pove mnenje.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
V kolikor olajšave ne prejema njegova mama, menim, da bi jo lahko tisti, ki dejansko vzdržuje, oziromaskrbi za otroka - in to ste po mojem tudi vi.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Ja kaj ne more koristiti olajšave oče otroka na koncu leta in ne med letom?
Za otroka lahko uveljavljata olajšavo starša ali pa oseba, ki nadomešča enega od staršev (definicijo preberite v zakonu). Menim, da brez ustrezne odločbe socialne službe in/ali sodišča (ne vem!), vi ne morete uveljavljato olajšave.
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=4948
115. člen
(vzdrževani družinski člani)
115. člen
(8) Za otroka se šteje lasten otrok, posvojenec, pastorek oziroma otrok zunajzakonskega partnerja. Za otroka se šteje tudi vnuk, če ima zavezanec pravico do posebne olajšave za enega od njegovih staršev ali če vnuk nima staršev ali če zavezanec skrbi zanj na podlagi sodbe sodišča. Za otroka se šteje tudi druga oseba, če zavezanec zanjo skrbi na podlagi sodbe sodišča.
Zagotovo se je treba dogovoriti, kdo bo uveljavljal olajšavo, morda bodo potrebna tudi kakšna dokazila.Nina napisal/-a:http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=4948
115. člen
(8) Za otroka se šteje lasten otrok, posvojenec, pastorek oziroma otrok zunajzakonskega partnerja. Za otroka se šteje tudi vnuk, če ima zavezanec pravico do posebne olajšave za enega od njegovih staršev ali če vnuk nima staršev ali če zavezanec skrbi zanj na podlagi sodbe sodišča. Za otroka se šteje tudi druga oseba, če zavezanec zanjo skrbi na podlagi sodbe sodišča.