Pozdravljeni!
Ker imam namen odpreti s.p. ("popoldanski") in po dogovoru z eno izmed zavarovalnic, naj bi ob izpolnjevanju norme (recimo 10.000 eur) dobil vsak mesec nagrado (ne provizijo) v znesku 1000 eurov. Zanima me, kako se to šteje v dohodnino- mogoče se drugače obračuna? Kakšne olajšave? Zanima me tudi koliko približno znese dohodnina, če z redno zaposlitvijo zaslužim letno 12000 eur, dodatno pa bi s tem še 12000. Seveda bi bilo tudi nekaj stroškov, tako da recimo bi bila davčna osnova okrog 15000 eur.
Hvala za odgovor!
Dohodnina
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Dohodnina
Zanima me tudi, če je možno odpreti s.p., z licenco drugega (druge osebe), ki pa ne bo zaposlen v tem podjetju.
Hvala.
Hvala.
Kot da bi vozil tovornjak z vozniškim za osebni avto, ta pravo vozniško pa ima stric. lpmatobo napisal/-a:Zanima me tudi, če je možno odpreti s.p., z licenco drugega (druge osebe), ki pa ne bo zaposlen v tem podjetju. Hvala.
Nagrada ali provizija ali znesek po pogodbi... Prav vseeno je, kako se temu reče. To bo vaš prihodek, ki bo skupaj z drugimi prihodki obdavčen.
Če boste z dejavnostjo zaslužili neto 3000 eur, boste od tega plačali 480 eur davka iz dejavnosti, v naslednjem letu boste mesečno plačevali 40 eur akontacije.
V letni obračun dohodnine gre teh 3000 eur kot dohodek iz dejavnosti, 480 eur je vplačana akontacija dohodnine iz dejavnosti. Vpišite v obrazec za obračun dohodnine skupaj z drugimi dohodki, prispevki, akontacijo dohodnine in dobili boste izračun.
Če boste z dejavnostjo zaslužili neto 3000 eur, boste od tega plačali 480 eur davka iz dejavnosti, v naslednjem letu boste mesečno plačevali 40 eur akontacije.
V letni obračun dohodnine gre teh 3000 eur kot dohodek iz dejavnosti, 480 eur je vplačana akontacija dohodnine iz dejavnosti. Vpišite v obrazec za obračun dohodnine skupaj z drugimi dohodki, prispevki, akontacijo dohodnine in dobili boste izračun.