Neizplačilo plače

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Slovenc
Novinec
Novinec

Neizplačilo plače

Odgovor Napisal/-a Slovenc »

Pozdravljeni!
V mojem podjetju že tretji mesec nismo dobili izplačanih plač. Kaj pravi zakonodaja v takem primeru? Ali ni 90-dnevni rok skrajni rok, ko moraja biti plače izplačane, sicer nastopijo sankcije?
Hvala za odgovor
larasamo
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: mislinja

Re: Neizplačilo plače

Odgovor Napisal/-a larasamo »

Sankcije ne nastopijo "same od sebe", lahko pa delavci daste odpovedi delovnega razmerja in vložite tožbe. Vsekakor se, preden boste ukrepali, oglasite na vaši enoti ministrstva za delo ali (če g aimate) se oglasite pri sindikalnem odvetniku.
Sonja
Slovenc
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Slovenc »

Ok, vendar mene zanima kaj je obveznost delodajalca. Ali je samo tista določba, da mora delodajalec nakazati plačo najkasneje do 18. naslednji mesec ali obstajajo še kakšni drugi roki in temu primerne kazenske določbe?
pravica
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a pravica »

Uf, sem laik na področju, vendar so meni znanci razlagali, da je ta meja 2 meseca, ko ni izplačila plač.

Jaz predlagam, da se nekdo opogumi in podjetje prijavi inšpekciji. Sam sem bil v prejšnjem podjetju brez plače celih 18 mesecev (trap sem, saj vem). Pa samo od sebe ni bilo nobenih sankcij države, dursa ....
Tokrat sem dal po 3 mesecih v drugem podjetju odpoved, ker sem tam po 3 mesecih prejel le eno plačo do sedaj. Zato sem takoj ukrepal in dal odpoved. Seveda pa v kolikor ne dobim plače za november do konca meseca, to podjetje čaka prav tako prijava na inšpektorat.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vi imate pravico dato izredno odpoved - nujno s posredovanjem inšpektorja za delo! - in pridobiti vse pavice na zavodu.

Lepo bi bilo, da bi vas delodajalec v primeru tažav s sredstvi o tem obvestil, da vsaj veste, pri čem ste. Lahko, da je delodajalec res v škripcih - v današnji dobi to ni nič nenavadnega. Bolj nenavadno je povedati delavcem resnico.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Mirko je prav in lepo napisal, samo žal delodajalci, vsaj taki, ne berejo tega.

Ne samo lepo, ampak nujno bi moral na večmesečno neizplačilo reagirati durs in avtomatsko obvestiti inšpekcijo za delo. (Gotovo je v predpisih kako splošno določilo, da mora državni organ, če ugotovi kršitev predpisov, o tem obvestiti za to pristojen organ.)
Sedaj pa ukrepa - in to nemudoma, že prvi mesec - samo pri neplačilu prispevkov spjev in lastnikov doojev - na masovno neizplačevanje plač in s tem tudi neplačevanje prispevkov velikih firm pa NIČ!!!

LP
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kar se "odgovornosti" davčnega organa tiče je razlika med "plačo" zaposlenih in "plačo" s.p.-ja ali poslovodje d.o.o.
Zakonodaja: REK-1 se predloži šele ob izplačilu plač, davčni organ sicer vsake toliko časa pošlje neke vrste opomin o nepredloženih obračunih davčnega odtegljaja. In ker ni izplačila tudi ni davka, prispevkov. Inšpektor za delo pa reagira šele na prijavo zaposlenih. Primerov o tem je veliko, da je njihova reakcija šele takrat, ko se o tem veliko govori (npr. Vegrad itd...). Davčni organ je pristojen za kršitev predpisov s področja davkov, prispevkov - toda šele takrat, ko ima osnovo za to: to pa je REK obrazec. Neizplačilo plač je kršitev zakona o delovnih razmerjih/kolektivnih pogodb, za katere je pristojen inšpektorat za delo in po prijavi "kriminalistov" tožilci in sodstvo. Ampak glede na sedanje razmere je to dolga, predolga pot za pridobivanje pravic iz dela. Odpoved delovnega razmerja je skrajna rešitev v sili, saj poštenih delodajalcev v Sloveniji primanjkuje. Dajanje napotkov iz "druge strani mize" je lažje, kot pa se ravnati po nasvetih iz teorije zakonov, ko gre za tvojo socialno varnost in socialno varnost tvoje družine.

Pri sp.-jih in poslovodjih: pa so ti dolžni predložiti obrazec do 15. v mesecu za pretekli mesec, ne glede na to ali so plačilno sposobni za poravnavo prispevkov. In četudi ne predložijo obrazcev ima davčni organ "seznam" tistih, ki bi morali predlagati obrazce/beri plačati prispevke. V tem primeru seveda sledi pravi opomin in na koncu tudi davčna izvršba. A je to pošteno, pa naj vsak sam presodi.

lp
tatasa
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tatasa »

Če delodajalec plače tri mesece ne izplača, ga davčni organ prijavi delovni inšpekciji in potem gremo po vrsti naprej.... Sem pa nekje kot zaupno slišala, da bodo po novem letu reagirali že takoj prvi mesec neizplačila plače in sicer z davčno inšpekcijo v hišo.
Kako bo bomo pa videli oz slišali.
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

slovan napisal/-a:Davčni organ je pristojen za kršitev predpisov s področja davkov, prispevkov - toda šele takrat, ko ima osnovo za to: to pa je REK obrazec. Neizplačilo plač je kršitev zakona o delovnih razmerjih/kolektivnih pogodb, za katere je pristojen inšpektorat za delo in po prijavi "kriminalistov" tožilci in sodstvo. lp
Ponavljam: na večmesečno neizplačilo bi moral reagirati durs, videč da zavezanec ne predlaga REKov, torej ne izplačuje plač - o tem in avtomatsko obvestiti inšpekcijo za delo.
Gotovo je v predpisih kako splošno določilo, da mora državni organ, če ugotovi kršitev predpisov, za katere sicer ni pristojen, o tem obvestiti za to pristojen organ.

Ali deluje naša država po načelu treh opic: Prva ne sliši, druga ne vidi, tretja ne govori...
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Orljek, se strinjam z vami. Vendar pa je pri vsem tem moteče to, da potrebujemo nekoga, ki nas ves čas kontrolira ali delamo prav ali ne; ali pa sploh ne delamo stvari, ki bi jih morali narediti. Gre za miselnost ljudi: dokler ni tožnika, ni sodnika. To se nanaša tudi na to temo.

In tudi vaša zadnja ugotovitev velja za kar nekaj primerov, Se bo to spremenilo? Dvomim, saj bomo na koncu potrebovali več "kontrolorjev, inšpektorjev..." - skratka več javne uprave, več denarja davkoplačevalcev...Najprej je potrebno spremeniti mislenost ljudi, vse ostalo bo prišlo samo po sebi.

Nekje je zapisano: Ne izkoriščaj ubogega in siromašnega dninarja, bodisi da je tvoj brat ali tujec, ki biva v tvoji deželi po tvojih krajih! Še isti dan mu daj njegovo plačilo!

Pa lepe praznike!
Slovan
Odgovori