ZAVAROVANJE PLAČILO

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
landrover
Nov član
Nov član

ZAVAROVANJE PLAČILO

Odgovor Napisal/-a landrover »

pozdravljeni

prosim, prosim, za nasvet in sicer

z eno od SLo gradbenih firm :evil: podpisujemo pogodbo o izvajanju določenih del. Mi za zavarovanje plačila zahtevamo bančno garancijo, oni pa nas prepričujejo, da nam lahko dajo
"menico z notarskim zapisom" kar naj bi bilo isto?

Ali kdo ve kaj več o tem, jaz namreč ne najdem kakšnega pametnega odgovora, predvsem v tej smeri, da bi bila ta menica enakovredna z bančno garancijo

hvala že vnaprej in lep dan
Erika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: ZAVAROVANJE PLAČILO

Odgovor Napisal/-a slovan »

Menica pomeni, da jo boste sami vnovčili, če vam kupec ne bo poravnal. Vnovčite pa iz njegovega TRR. Kolikor ne bo imel sredstev na svojem računu, boste menico protestirali (protest bo opravil notar, ki pa jo bo moral vpisati tudi v register protestiranih menic, ki se bo od 16.06.2011 dalje vodil pri AJPESu) in si s tem zavarovali terjatve, ki izvirajo iz menice (podrobneje glejte zakon o menici). Denarja pa s tem ne boste dobili.

Bančna garancija pa pomeni njeno vnovčitev iz sredstev banke, ki je garantirala za določene obveznosti (seveda, če so izpolnjeni vsi pogoji iz garancijske pogodbe - najmanj kar je, da so situacije potrjene s strani nadzornega organa.....). To pomeni, da vnovčitev "zapadle terjatve" predložite banki, ki je izdala garancijo.

lp
landrover
Nov član
Nov član

Re: ZAVAROVANJE PLAČILO

Odgovor Napisal/-a landrover »

Hvala Slovan

saj v bistvu vse to o menici vem, zanimiv je ta notarski zapis na menici, sem se pa že tudi sama pozanimala in prišla do zaključka, da ta notarski zapis nič ne pomeni v moje dobro

lp
Odgovori