zaposlitev novega delavca in minimalna plača
Moderator: Mirko Zbačnik
zaposlitev novega delavca in minimalna plača
Pozdravljeni,
prosila bi za vašo pomoč. Na d.o.o. bom zaposlila delavca, starejšega od 50 let, ki je prijavljen na ZZ. Žal letos ZZ nima več sredstev, namenjenih za zaposlitev takšnih oseb, tako da ne bom dobila nobenih nepovratnih sredstev z njihove strani. Zdaj pa me zanima, ali mi lahko kdo pomaga izračunati stroške, ki jih bom imela s takšnim delavcem, če mu nakazujem minimalno plačo? Koliko znašajo prispevki in koliko skupni strošek za delodajalca, torej zame (bruto in neto plača)?
NAJLEPŠA HVALA ZA ODGOVORE!
prosila bi za vašo pomoč. Na d.o.o. bom zaposlila delavca, starejšega od 50 let, ki je prijavljen na ZZ. Žal letos ZZ nima več sredstev, namenjenih za zaposlitev takšnih oseb, tako da ne bom dobila nobenih nepovratnih sredstev z njihove strani. Zdaj pa me zanima, ali mi lahko kdo pomaga izračunati stroške, ki jih bom imela s takšnim delavcem, če mu nakazujem minimalno plačo? Koliko znašajo prispevki in koliko skupni strošek za delodajalca, torej zame (bruto in neto plača)?
NAJLEPŠA HVALA ZA ODGOVORE!
Re: zaposlitev novega delavca in minimalna plača
Minimalna neto plača znaša 531 evrov, strošek delodajalca znese 868,54 evrov + prišteti morate še dodatek na delovno dobo in pa prehrano + prevoz.
Lp
Lp
In na letni ravni še regres za letni dopust, ki znaša najmanj 748,10 EUR za celo leto.
lp
U
lp
U
Zaenkrat hvala za odgovore, še eno podvprašanje: če je sedež firme lociran 150 km od naslova zaposlenega, sem mu dolžna po zakonu plačati potne stroške? Zaposleni bo namreč moj oče, ki bo delo opravljal od doma (preko računalnika) in dejanski prevoz na delo ne bo potreben?
Hvala!
Hvala!
V pogodbi je potrebno opredeliti kraj opravljanja dela in čeje opredeljeno kot delo na domu seveda ni stroškov prevoza na delo.
Urška
Urška
http://www.racunovodja.com/izracuni/place2011/olajsava/
Ena od možnosti je tudi da se upošteva dodatna olajšava, temu primerno je tudi neto plača višja. Izračun lahko narediti na zgornji povezavi, kjer mora v primeru, da se mu pri dohodnini obračuna dodatna olajšava delavec to potrditi.
Ena od možnosti je tudi da se upošteva dodatna olajšava, temu primerno je tudi neto plača višja. Izračun lahko narediti na zgornji povezavi, kjer mora v primeru, da se mu pri dohodnini obračuna dodatna olajšava delavec to potrditi.
anka: delavec mora potrditi, če noče dodatne olajšave - dodatna olajšava je predpisana z zakonom, če so izpolnjeni določeni pogoji
adut, če zaposleni noče imeti uveljavljene dodatne splošne olajšave, mora za to napisati izjavo.
Razmišljam prav, da to pomeni, da je vsak mesec olajšava za dohodnino enaka = za leto 2011 je to 261,96 EUR? Kako se to upošteva pri dohodninski odločbi? Je neuvljavljanje dod.spl.olajšave ugodneje za nekoga ki ima npr. povprečno bruto plačo 1500 EUR? Kaj pa v primeru min.OD 748,10 EUR bruto?
Najlepša hvala za pojasnilo
, Lejla
Razmišljam prav, da to pomeni, da je vsak mesec olajšava za dohodnino enaka = za leto 2011 je to 261,96 EUR? Kako se to upošteva pri dohodninski odločbi? Je neuvljavljanje dod.spl.olajšave ugodneje za nekoga ki ima npr. povprečno bruto plačo 1500 EUR? Kaj pa v primeru min.OD 748,10 EUR bruto?
Najlepša hvala za pojasnilo
-
kompotelka
- Računovodja

Neuveljavljanje dodatne splošne olajšave je smiselno za nekoga, ki ima poleg plače še kakšne druge dohodke (obdavčene z dohodnino) in ne bi želel v letnem obračunu dohodnine doplačevati.
Ob upoštevanju dodatne splošne olajšave bi tako mesečno nakazoval premajhno akontacijo dohodnine ... in bi na koncu leta to doplačal.
Če pa je plača edini dohodek in je v mejah za uveljavljanje dodatne splošne olajšave, jo je smiselno upoštevati že med letom. Delodajalec jo mora upoštevati, RAZEN če delavec da pisno izjavo, da noče, da se mu dodatna olajšava upošteva.
Ob upoštevanju dodatne splošne olajšave bi tako mesečno nakazoval premajhno akontacijo dohodnine ... in bi na koncu leta to doplačal.
Če pa je plača edini dohodek in je v mejah za uveljavljanje dodatne splošne olajšave, jo je smiselno upoštevati že med letom. Delodajalec jo mora upoštevati, RAZEN če delavec da pisno izjavo, da noče, da se mu dodatna olajšava upošteva.