Prosim za nasvet glede izračuna in izplačila

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lotti
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a lotti »

odpravnine.

Delavec je bil zaposlen za nedoločen čas od od 7.4.2003, delovno
razmerje mu je prenehalo dne 21.9.2011 na podlagi poslovnega razloga.
Spada v KP za gradbeništvo.

Na podlagi medsebojnega dogovora je bila določena odpravnina v višini
7.044,18 EURO.

Delavcu bi po ZDR pripadala 1/4 osnove (povprečna plača, ki jo je
delavec prejel ali, ki bi jo prejel delavec, če bi delal v zadnjih 3
mesecih pred odpovedjo) 944,94 EURO torej:
944,94 : 4 x 7 ( sedem polnih let) = 1.653,65 EURO. ( lepo prosim, če
potrdite pravilnost izračuna zneska)

Glede na zgoraj navedeno, sem pri izračunu odpravnine menila, da
odpravnina ni v skladu z ZDR in sem obračunala prispevke in davke in
tudi dohodnino od celotnega zneska 7.044,18 EURO.

Delavec je preko odvetnika poslal dopis, v katerem opozarja :" Iz
vašega dopisa z dne 21.7.2011, ki ste ga posredovali izhaja, da ste
moji stranki od odpravnine obračunali davke in prispevke kar je
nepravilno, saj mu po ZDR lahko pripada odpravnina največ do višine
10-tih povprečnih plač zaposlenih v Sloveniji in se od odpravnine
torej v tem primeru ne obračunajo prispevki niti dohodnina."

Sedaj ne vem kako dalje? Grozi mi tožba, ki bi se je rada izognila in obračun
odpravnine popravila, saj nisem namerno nikogar oškodovala.

Očitnio odpravnine nisem pravilno obračunala in izplačala, ne vem
pa kako naj jo pravilno obračunam?

Če sem torej pravilno razumela 10-kratnik plače je torej izračun:
944,94 EURO x 10 = 9.449,40 EURO. Ker je dogovorjena odpravnina 7.044,18 EURO,
se torej nobeni prispevki ( iz in na bruto ) ne plačajo ??
Kako pa je z dohodnino? V tem primeru je delavec upravičen po ZDR do
1.653,65 EURO odpravnine. Na podlagi dogovora je odpravnina 7.044,18 EURO.
Razlika med 7.044,18 EURO in 1.653,65 EURO = 5.390,53 EURO. Ta razlika naj bi
predstavljala osnovo za izračun dohodnine ??

Kako naj zdaj pravilno obračunam in izplačam odpravnino?

Vesela bom vsake pomoči in se za njo vnaprej zahvaljujem.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Re: Prosim za nasvet glede izračuna in izplačila

Odgovor Napisal/-a MG »

Na DURS napišite dopis. Naredite storno oddanega REK-a.

Pravilno obračunajte. Ponovno oddajte REK.

Delavcu nakažite razliko od dursa pa zahtevajte vračilo.
lotti
Nov član
Nov član

Z referentko na DURS-u sva se dogovorili za storno REK-ov. Nič mi ne komplicirajo.
Še zmeraj pa ne vem kako naj pravilno obračunam odpravnino. Za prispevke mi je jasno, da jih ni. Kako pa je z dohodnino? Se dohodnina plača od razlike 1653,65€ do 7044,18€, kolikor je dogovorjena odpravnina ali ne.
Za dohondino dobivam tako različna pojasnila (tako iz DURS kot tudi od drugih svetovalnih inštitucij), da sem že čisto zmešana. Mi lahko kdo od vas na forumu prosim pomaga, ker bi zadevo res rada pravilno popravila in zaključila s tem.
lotti
Nov član
Nov član

Mi res nihče ne zna pomagat.

Imam mnenja dveh svetovalcev in dveh odvetnic za delovno pravo, pa mi ena svetovalka in ena odvetnica trdita da od celotnega zneska ne obračunamo ničesar ampak izplačamo bruto za neto. Druga svetovalka in druga odvetnica pa pravita, da je potrebno obračunati dohodnino za razliko med tem kar bi delavec najmanj moral dobiti in med tem kar bo dejansko dobil. Na davčni pa enkrat tako, drugič drugače...

Res lepo lepo prosim za pomoč, ker sama ne vem več na koga naj se obrnem...
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Že iz odgovorov strokovnjakov ste ugotovili, da se njihova mnenja/stališča razlikujejo. Tudi mnenja nas iz foruma so lahko različna. Kdo ima prav? Pridobite si stališče DURS-a: postavite jim pisno vprašanje s konkretnimi podatki. Nato pa v odvisnosti od njihovega stališča, popravite REK-obrazec oziroma bivšemu zaposlenemu nakažite razliko.

In kje se v bistvu razlikujejo stališča/mnenja. Gre za 109. člen ZDR, v katerem so določena merila o višini odpravnine:
(1) Delodajalec, ki odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali iz razloga nesposobnosti, je dolžan izplačati delavcu odpravnino. Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali ki bi jo prejel delavec, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.
(2) Delavcu pripada odpravnina v višini:
• 1/5 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do pet let;
• 1/4 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu od pet do 15 let;
• 1/3 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu nad 15 let.
(3) Za delo pri delodajalcu se šteje tudi delo pri njegovih pravnih prednikih.
(4) Višina odpravnine ne sme presegati 10-kratnika osnove iz prvega odstavka tega člena, če v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti ni določeno drugače.

V vašem primeru:
- izračunana višina odpravnine je 1.653,65 €
- desetkratnik osnove iz 1. odstavka pa je 944,94 X 10= 9.4449,40€ (brez upoštevanja kolektivne pogodbe za gradbeništvo...?potrebno je ugotoviti kakšno višini predvideva);
- izplačana/dogovorjena višina je 7.044,18€
Moje mnenje je, da je izplačana višina v skladu s 109. členom, saj ne presega desetkratnika njegove plače.

In sedaj obdavčitev (44. člen Zakona o dohodnini:
(1) V davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja se ne vštevajo:
9. odpravnina zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki je določena kot pravica iz delovnega razmerja in izplačana pod pogoji, ki jih določa Zakon o delovnih razmerjih, v višini odpravnine, ki jo je delodajalec dolžan izplačati na podlagi 109. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 42/02), vendar največ do višine desetih povprečnih mesečnih plač zaposlenih v Sloveniji. Za odpravnino iz prejšnjega stavka se ne šteje odpravnina, izplačana delojemalcu, ki sklene novo pogodbo o zaposlitvi pri istem delodajalcu ali pri osebi, ki je z delodajalcem povezana oseba in odpravnina, izplačana delojemalcu, ki je z delodajalcem povezana oseba

Zakon pravi: do višine odpravnine, ki jo je delodajalec DOLŽAN izplačati na podlagi 109. člena. Dolžan jo je izplačati v višini, ki izhaja iz kriterijev (1.653,65€)oziroma v višini iz kolektivne pogodbe, če je ta za delavca ugodnejša. Ta višina pa ne sme presegati desetkratnika mesečne plač v Sloveniji(npr. julij= 1.500,16 X10). V vašem primeru ta podatek ni pomemben, saj se postavlja vprašanje ali je osnova za dohodnina razlika med tistim kar delodajalec mora izplačati in tistim, kar je izplačal. Moje mnenje je, da je obdavčena razlika med dogovorjenim zneskom in zneskom, ki izhaja iz kriterijev.

lp
novi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a novi »

Mislim, da sploh ni potrebno obračunat dohodnine, saj ne presega desetkratnika....

In še, ali od 7.4.2003 di 21.9.2011 ni 8 let (in ne 7, kot ste navedli?)
Odgovori