plačilo PIZ prispevkov za nazaj

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
barbarella
Nov član
Nov član

plačilo PIZ prispevkov za nazaj

Odgovor Napisal/-a barbarella »

zdravo,

moja stranka bi se rada upokojila, vendar so na ZPIZu ugotovili, da ima prenizko osnovo za izračun pokojnine. Namesto plače na osnovi minimalne pokojninske osnove se mu je izplačevala plača na osnovi minimalne plače. Bil je zavarovan na osnovi 040. Prihajalo je do razlik, ki jih bo na svojo željo doplačal... vleče pa se to od leta 1996. Napotili so nas na DURS in oni zahtevajo oddajo rek obrazcev.
Zanima me, če je kdo kaj podobnega že delal in kaj je naredil:
- z oddajo REK obrazcev za nazaj --- ali jih je oddajal po mesecih ali kar kumulativno za celo leto npr. za leto 2005...
- ali je bilo potrebno plačati samo ZPIZ prispevek ali tudi ostale (ZZZS itd) in če, kateri zakon je osnova, da je potrebno plačati tudi ostale prispevke in ne SAMO ZPIZ prispevek.

Skratka, prosim vas za vaše izkušnje...

hvala in lep dan. B
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: plačilo PIZ prispevkov za nazaj

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

če boste oddajala nove REK obrazce, boste morala doplačati vse prispevke, saj se ti plačujejo in obračunajo v paketu. Morate tudi vedeti, da to za fizično osebo pomeni spremembo v dohodnini, obnovo dohodninskih odločb za nazaj.... skratka, jaz vidim kar en kup dela in verjetno še več komplikacij...
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
barbarella
Nov član
Nov član

pozdravljeni,
ja tudi na dursu so mi rekli, da se plačajo vsi prispevki, čeprav mi je to nelogično...
še bolj mi je to, da moram popravljati vsak REK po mesecih za nazaj in to znese 122 rekov.... po njihovem videnju ne vidijo druge rešitve...
Zato bi res prosila še za kakšno mnenje iz prakse...

lep dan!
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

če sami obračunavate plače (kar predvidevam, da ja, ker delate za stranko), potem veste, da pri plači ni možno izbrati, katere prispevke boste obračunala in plačala. ne vem kaj je tukaj nelogičnega.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Raje rečimo tako:
- osnova za prispevke-druge je ista osnova kot je za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
- sedaj spreminjate to osnovo in posledično to pomeni tudi poračun vseh ostalih prispevkov.

Sicer pa se zavarovanec mora vprašati kaj je za njega ugodneje (seveda če mu tudi ZPIZ to omogoči); ali plača prispevke za nazaj ali pa se mu sorazmerno zmanjša pokojninska doba. Pri plačilu za nazaj se postavlja tudi vprašanje zamudnih obresti, saj je najnižja pokojninska osnova veljala ves čas njegovega zavarovanja.

lp
barbarella
Nov član
Nov član

hvala vsem za odgovore!

Glede obračuna plač in prispevkov mi je seveda jasno kaj se obračunava, samo mi ni jasno, da če zahtevajo na ZPIZ-u doplačilo prispevkov za pokojninsko osnovo, da je treba plačati prispevke tudi v ZZZS blagajno :(

Glede na to, da bi se stranka rada še letos upokojila, je verjetno "doplačilo" prispevkov edina varianta.

Če pa ima kdo še izkušnjo z oddajanjem Rekov za 12 let nazaj (12 let*popravek osnove za 12 mesecev = torej 144 rekov) pa bi bila zelo vesela. Oziroma, če obstaja kakšna preverjena varianta za oddajo nekega skupnega reka, vsaj po letih.

Pozdrav!
Odgovori