Pozdravljeni,
predhodnica je vprašala kakšni so postopki pri dajanju odpovedi glede na njeno sodelavko. Moje vprašanje je drugačno. Jaz pa sem dobila odpoved, na enkrat. Človek vedno pričakuje da bo odpoved dobil takrat ko goljufa,napake dela, je vedno na bolniškem in tako naprej.
Jaz sem delal v enem mariborskem podjetju s pogodbo za nedoločen čas z poizkusnim obdobjem od 6 mes. V tem času sem svoje delo opravljala tako kod so od mene zahtevali in še več. Služba mi je bila na prvem mestu potem družina pa vse ostalo. Imela sem razna šolanja kako v tujini tako in v - - Sloveniji. Pa sem tudi tako opravljala in svoje delo po državah exYU.
- Mene zanima zdaj v pogodbi je navedeno da če ti podjetje XY omogoči šolanje v tujin in doma v znesku šolanja (ne glede kdo krije stroške) do 1000€ si dolžan delati za enako podjetje minimalno 6 mes. ne glede kdo bi rad šel na razen. Če pa je šolanje v znesku od 1000 -4000€ potem pa eno leto moraš ostat enako kot v prvem primeru.
- Zanima me ali je delavec upravičen do dnevnic če je odsoten več kod 4 dni od doma ne glede ali je to tujina ali Slovenija. In kdo sestavlja ta cenik? Na kateri način se potem šteje če si šel na pot čez vikend, ali če je to en dan v tednu?
- Potem, zanima me ali je po zakonu (ker sem slišala da tisto kar so pri meni naredili je prekršek) da mi vsak mesec odštejejo od plače znesek od cca.100€ za moža kateri je brezposeln. Z plačo sem prehranjeval še 3 člena družine, tako ko sem povedala moža in dva mala otroka (3 let in 18 mes.)
- Zanima me ali je po zakonu da mi se naenkrat vroči odpoved brez najave z obrazložitvijo da je konkurenca premočna in da si cilja ne vidijo. Bi povedala še to da so me izkoristili glede Bosanskega in Srbskega trga, ker so pridobili vsa dobro stoječa podjetja in projekte v katerim delajo moji prijatelji in znanci. Danes mi je svetovana na borzi svetovalka da jih tožim glede tega izkoriščanja, ker so pridobili projekt v vrednoti cca. 300000€ samo za rad tega da so to bili moje stranke in moji prijatelji.
- Zanima me ali sem upravičena da odpovednega roka (6,5 mes., sem delala po pogodbi za nedoločen čas in 2,5 meseca honorarno). Odpoved so mi vročili 8. 6. s tem da do 15. 6 sem zaposlena. Imam še 22 dni neizkoriščenega dopusta. Zanima me kaj bo s tem, ali se to lahko prišteje odpovednemu roku?
- In na zadnje me zanima glede plače. Plačo sem imela razdeljeno na osnovni del 3/4 in variabilen 1/4 (skupni znesek 2000€ bruto). Kako sem svoje delo opravljala v celoti redno in pošteno, zanima me ali bi oni lahko kaj zavlekli in mi za rad redne odpovedi ne boju hoteli izplačati celotni znesek plačila.
- Pa tudi me to moti kako je to redna odpoved ko je prišla izredno in brez prave obrazložitve?
Vem da je vse to dosti za brat, samo ne vem na koga se obrnit za pomoč. Pa sem se odločila da se obrnem na vas, ker mi se zdi da ste pravi strokovnjaki.
Lep pozdrav vsem in hvala za odgovor.
Odpoved delovnega razmerja
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Odpoved delovnega razmerja
Zaradi zelo specifičnih vprašanj sem temo razdelila.
Sicer nisem dobro razumela nobenega vprašanja, zato na kratko: če ste imeli poskusno dobo 6 mesecev in se je podjetje odločilo, da je niste opravili, vam lahko z dnem izteka poskusne dobe odpovedo delovno razmerje. Če je poskusna doba že mimo, morajo upoštevati odpovedni rok, če vam dajo odpoved iz poslovnih razlogov.
Neizkoriščen dopust lahko izkoristite v odpovednem roku.
Če imate v pogodbi napisano, da je kraj opravljanja dela na terenu, potem do dnevnic niste upravičeni. Pot v tujino pa je seveda službena pot. Max. višina neobdavčene dnevnice je predpisana z uredbo o povračilu stroškov.
"Svetovalka" na Zavodu pa naj deli nasvete samo za področja, za katera je usposobljena...
Neizkoriščen dopust lahko izkoristite v odpovednem roku.
Če imate v pogodbi napisano, da je kraj opravljanja dela na terenu, potem do dnevnic niste upravičeni. Pot v tujino pa je seveda službena pot. Max. višina neobdavčene dnevnice je predpisana z uredbo o povračilu stroškov.
"Svetovalka" na Zavodu pa naj deli nasvete samo za področja, za katera je usposobljena...
Mincek
Poizkusno obdobje je poteklo z 1. 4. 2012. s tem da je pogodba napisana tako da je za nedoločen čas z 6 mes. poizkusnim obdobjem.