Zdravstveno zavarovanje zakonca zaposlenega

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Zdravstveno zavarovanje zakonca zaposlenega

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Podjetnik je prijavil v zdravstveno zavarovanje tudi partnerico zaposlenega. Dobil sem le sken prijav in nič konkretnih podatkov: znesek, TRR.

Nisem se še srečal s tem - z dodatnim ja - a bi moral dobiti tudi te podatke, a so mogoče kje dostopni... :oops:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Zdravstveno zavarovanje zakonca zaposlenega

Odgovor Napisal/-a slovan »

Partner (zakonec zaposlenega) je lahko tudi obvezno zavarovan preko njega, ker je npr. brezposelna oseba - v tem primeru računovodja ne potrebuje nobenih listin (ker je to področje kadrovske službe oziroma tistega, ki izvaja in hrani te listine).
Kolikor pa je prijava v zavarovanje posledica zaposlitve in boste obračunavali tudi plače, pa morate imeti pogodbo o zaposlitvi iz katere je razvidna višina plače; in vse druge podatke, ki vplivajo na izplačilo. Zaposlena vam mora posredovati podatke o številki TRR-ja, pogodbo vam mora posredovati zasebnik; izjavo o morebitnem upoštevanju olajšav VDČ vam posreduje tudi zaposlena; davčno številko vam posreduje zaposlena.....

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Dejansko gre za mojo stranko, ki je zapolsila delavca, ta pa bi rad v obvezno zdravstveno zaarovanje prijavil tudi nezaposleno ženo. Pridobil sem njegovo pogodbo in prijavi njega in žene v zdravstveno zaarovanje. Sedaj pa bi rad plačilu uredil prek njegove plače - da se mu po domače "trga" od nje, pa ne vem ne zneska ne kam nakazujem....
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Mirko Zbačnik napisal/-a:De Sedaj pa bi rad plačilo uredil prek njegove plače - da se mu po domače "trga" od nje, pa ne vem ne zneska ne kam nakazujem....
Za družinskega člana (ženo), ki je kot brezposelna zdravstveno zavarovana preko zavezanca, se nič ne plačuje - enako kot za otroke. lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Delavca prijavi delodajalec na obrazcu M-1; zakonca zaposlenega pa na obrazcu MDČ-gre za prijavo v zdravstveno zavarovanje. Na podlagi tega je zakonec zdravstveno zavarovan, za to zavarovanje pa se ne plačujejo prispevki (podobno kot to velja za otroke).
Verjetno vam je stranka predložila te obrazce?

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ja mi je predložila. Sedaj mi je jasno. Verjetno je nastal men danma nesporazum - zamenjava z dodatnim zavarovanjem, katerega pa lahko plačuje na način, kot sem ga navedel.

Oh ja! Mirko, Mirko! Zima zima bela, pa....ga vzel! Lep dan želim!
Mirko Slika
Jani1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Jani1 »

kaj pa za otroka ki je star 25 let in nima več statusa študenta, prijavljen na borzi, kako je z tem prispevkom?
28 EUR plačujem dodatno zavarovanje za otroka in 14 EUR osnovnega zavarovanja za otroka, a ne gre drugače?

Jani
Odgovori