sedež s.p. doma - stroški (elektrika, komunala itd.)

Moderator: Mirko Zbačnik

slavist
Novinec
Novinec

sedež s.p. doma - stroški (elektrika, komunala itd.)

Odgovor Napisal/-a slavist »

Pozdravljeni!

Sedež s.p. imam registriran v stanovanju. Pedagoško dejavnost sicer opravljam v prostorih pogodbenega partnerja, vendar pa se moram doma na te ure pripraviti, popravljati teste itd., občasno tudi lektoriram, kar seveda naredim doma.

Zanima me, ali lahko kljub temu da pedagoško dejavnost opravljam zunaj stanovanja, določen delež stroškov stanovanja knjižim med stroške poslovanja? Seveda bi o tem naredil sklep o proporcionalni razdelitvi stroškov. Je ta proporcionalna razdelitev odvisna samo od velikosti pisarne ali tudi kaj od obsega poslovanja (uporabe) v tem prostoru? Oz. drugače - ali je pomembno, da opravim npr. 35 pedagoških ur na teden v učilnici, doma pa za priprave na te ure porabim npr. 10 ur?

Še zadnja dilema: nisem lastnik stanovanja, to je moj oče (v stanovanju sem sicer prijavljen le jaz in žena), zato vsi računi za stanovanje prihajajo na njegovo ime. Je to lahko problematično?

Zahvaljujem sem vam za odgovor!
MUVizija
Novinec
Novinec

Re: sedež s.p. doma - stroški (elektrika, komunala itd.)

Odgovor Napisal/-a MUVizija »

Pozdravljeni,

tudi mene zanima podobna zadeva. Ali ste morda že kaj izvedeli v tem času?

Lp, Nina
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Tule preberite predvsem zadnji odstavek ...
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?c ... ih_knjigah
slavist
Novinec
Novinec

Nina, hvala za odgovor! Vendar pa me je zadnji odstavek le še bolj zmedel ...

"Če samostojni podjetnik poslovnega prostora, ki ga ima v lasti in ga uporablja za opravljanje dejavnosti, ne prenese iz svojega gospodinjstva (tj. iz privatne sfere) v podjetje (tj. v poslovno sfero), stroški vlaganj v poslovni prostor ne predstavljajo vlaganj v podjetje podjetnika, temveč predstavljajo financiranje njegovega gospodinjstva. Stroški, ki se nanašajo na financiranje podjetnikovega gospodinjstva pa so stroški, ki imajo značaj privatnosti (zasebnosti), zato se davčno ne priznajo kot odhodki. Za davčno nepriznane odhodke štejejo tudi vsi ostali stroški, ki se nanašajo na poslovni prostor (tj. stroški električne energije, ogrevanja, telefona, beljenja), saj gre za stroške, ki nastajajo pri uporabi sredstva, ki je v privatni (zasebni) sferi podjetnika."

Kakšen pomen pa potem sploh ima sklep o proporcionalni razdelitvi stroškov?
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

V vašem primeru je lažje izvedljivo kot kadar je sp tudi lastnik stanovanja.

Z očetom sklenete pogodbo o najemu dela stanovanja (ene sobe, pisarne) za poslovni prostor. Najemnina bo sicer očetov obdavčen dohodek, vam pa priznan strošek. Potem bi tudi sklep o delitvi stroškov med gospodinjstvom in poslovanjem davkarji sprejeli.

Vprašanje pa je, če se vam(a) bo splačalo - potem morate tudi prostor prijaviti na občini in p'lačevati višji prispevek za stavbno zemljišče. (To bi sicer morali že dosedaj, samo tega vsaj zaenkrat še ne preverjajo in preganjajo, domnevam pa, da bodo slejkoprej začeli!) lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Oh ta pojasnila so napisann res ljudsko; še preden pridoeš do konca, kaj šele do dogovora, se naveličaš brti in zmeda je še večja... za laike, mislim, ker so tudi namm preveč dolgovezna...

Od lanskega leta naprej moramo imeti prostor zaveden v poslovnih knjigah, v kolikor hočemo stroške, ki nastajajo v zvezi z opravljanjem dejavnosti doma med oddhodki svoje dejavnosti.

Dug "problemček" je delo pri naročniku - lahko bi imelo znake delovnega razmerja. Če delamo po nalogu naročnika z njegovimi sredstvi, na primer. A kaj hočemo, takih "delovnih" ramerj je sedaj mnogo... ponudba "delovne sile" gravža se mi ta naziv za delavce) je prevelik...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

" Od lanskega leta naprej moramo imeti prostor zaveden v poslovnih knjigah, v kolikor hočemo stroške, ki nastajajo v zvezi z opravljanjem dejavnosti doma med oddhodki svoje dejavnosti."

To ne velja za konkretno vprašanje - prostor ni v lasti spraševalca. lp
slavist
Novinec
Novinec

Kako je zdaj? Stanovanje ni v moji lasti (je očetovo) - je nujno sklenit najemno pogodbo za to sobo (za ostalo mi seveda ne računa) ali ne? Tole pojasnilo po mojem tudi čisto mimo udari, vsaj kar sem jaz do sedaj uspel prebrati glede proporcionalne razdelitve stroškov (tudi nikjer nisem zasledil pogoja sklenitve najemne pogodbe). Gre se le za zadnje 4 mesece v letu 2012, letos bom tako šel med normirance, ker je to veliko bolj ugodno zame ...
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

slavist napisal/-a: Gre se le za zadnje 4 mesece v letu 2012,
Potem pa ni kaj spreminjati.

="slavist"] letos bom tako šel med normirance -
domnevam, da bi bilo že lani bolje tako...
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Pojasnilo žal nič ne udarja mimo - DURS ga je izdal in ga bo torej upošteval ;)
slavist
Novinec
Novinec

novica napisal/-a:
slavist napisal/-a: Gre se le za zadnje 4 mesece v letu 2012,
Potem pa ni kaj spreminjati.

="slavist"] letos bom tako šel med normirance -
domnevam, da bi bilo že lani bolje tako...
Ni bilo zaradi subvencije za samozaposlitev. Če bi šel med normirance že od začetka, bi me letos prispevki ubili ...
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Ne vem če koga sploh zanima moje mnenje.

Moram pa napisati. Durs je objavil in bo upošteval..?? Kdor se je le-to spomnil,kar je napisano v zadnjem odstavku, nima stika z realnostjo.

Če imaš eno majhno pisarno v hiši, kjer živiš-npr., nikoli niti ne bo v tvoji lasti in nikoli nisi in ne boš plačeval najemnine. Torej nepremičnine niti pod razno ne boš mogel nikoli vknjižiti med osnovna sredstva.....Dejavnost pa opravljaš in ne moreš funkcionirati brez elektrike,vode.....vsaj v deležu glede na kvadratne metre pisarne. To niso niti tako veliki stroški, ampak zaradi raznih večjih goljufij onesposobiti vsakega državljana, to je več kot obup.
Me prav zanima,če je tudi ta nerealnost prišla iz EU kot veliko drugih predpisov v zadnjem času....
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
Odgovori