Na računih Pošta Slovenije napačno obračunava DDV v primerih, ko kupec plača storitve, ki vsebujejo DDV (na primer pošiljanje priporočene pošiljke z odkupnino), uslužbenka za poštnim okencem pa »delno poplača« te storitve tako, da zalepi znamke na pošiljko (po njenih besedah počne to zato, da znamke porabi, ker jim drugače znamke ostajajo).
Primer takšnega računa Pošte Slovenije (1. del): http://shrani.si/f/2f/SF/2T3q0yY9/racun ... 2-07-n.jpg
Primer takšnega računa Pošte Slovenije (2. del): http://shrani.si/f/3a/A5/1F99vCQ/racun- ... 2-07-n.jpg
Ročno pravilno preračunan DDV za ta račun: http://shrani.si/f/2U/lz/16EfCAve/racun ... 2-07-p.jpg
Skupna razlika v znesku DDV ni velika (v tem primeru 2,66 EUR), ampak če pomislimo, da bi to lahko bilo vsak dan, bi se mi nabralo precej vstopnega DDV-ja, ki si ga ne bi mogel odbiti.
In če pogledamo koliko takšnih računov izda dnevno v celem sistemu Pošte Slovenije, skozi vse mesece, leto, menim, da je problem zelo velik.
Možni sta dve varianti kaj dela Pošta s temi podatki naprej:
- pri poročanju DDV in obračunu DDV Pošta vzame podatke iz vrstic računov in ponovno preračuna DDV, v tem primeru odda pravilne podatke - v tem primeru smo oškodovani samo kupci storitev na Pošti, saj si ne moremo odbiti vstopnega DDV
- pri poročanju DDV in obračunu DDV Pošta vzame podatke iz strukture DDV računa, v tem primeru odda nepravilne podatke - v tem primeru je oškodovan tako proračun (saj je Pošta zaračunala DDV in ga nato ni prijavila), kot kupci storitev na Pošti, saj si ne moremo odbiti vstopnega DDV
Zakaj tega ni nihče prej opazil? Ker vsakdo ki knjiži račune samo pogleda strukturo DDV na računu in to prepiše - nihče očitno ne dvomi v ta podatek in se nihče ne poglobi v vsebino.
Moje vprašanje pa je (ker sem še precej nov v samostojnih podjetniških vodah): ker sem to nepravilnost sedaj odkril, ali sem to dolžan prijaviti DURS-u?
Napačno obračunan DDV na računih Pošte Slovenije
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Napačno obračunan DDV na računih Pošte Slovenije
Tole zanimivo temo spremljam in se mi zdi čudno, da nihče nič ne pripomni.
Kaj menite?
Kaj menite?
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Re: Napačno obračunan DDV na računih Pošte Slovenije
mislim, da spodnje davčno pojasnilo pojasni vprašanje, ki ga sicer ne razumem najbolje...
5. Oproščene poštne storitve (17. točka prvega odstavka 42. člena ZDDV-1 in 70.a člen pravilnika ter 5. točka 44. člena ZDDV-1)
Vključena je oprostitev plačila DDV od univerzalnih poštnih storitev. Kot univerzalna storitev v skladu s 3. členom Zakona o poštnih storitvah se izvajajo naslednje poštne storitve: sprejem, usmerjanje, prevoz in dostava poštnih pošiljk do mase 2 kg, sprejem, usmerjanje, prevoz in dostava poštnih paketov do mase 10 kg, storitev priporočene in vrednostne poštne pošiljke in prenos poštnih pošiljk za slepe in slabovidne.
V zakon je vključena tudi oprostitev plačila DDV od dobave poštnih znamk po nominalni vrednosti, ki se v Sloveniji uporabljajo kot plačilo za navedene poštne storitve. S tem je opravljena dokončna uskladitev z določbama Direktive Sveta 2006/112/ES, ki države članice zavezuje, da v zvezi z navedenimi storitvami in poštnimi znamkami določijo oprostitev plačila DDV.
5. Oproščene poštne storitve (17. točka prvega odstavka 42. člena ZDDV-1 in 70.a člen pravilnika ter 5. točka 44. člena ZDDV-1)
Vključena je oprostitev plačila DDV od univerzalnih poštnih storitev. Kot univerzalna storitev v skladu s 3. členom Zakona o poštnih storitvah se izvajajo naslednje poštne storitve: sprejem, usmerjanje, prevoz in dostava poštnih pošiljk do mase 2 kg, sprejem, usmerjanje, prevoz in dostava poštnih paketov do mase 10 kg, storitev priporočene in vrednostne poštne pošiljke in prenos poštnih pošiljk za slepe in slabovidne.
V zakon je vključena tudi oprostitev plačila DDV od dobave poštnih znamk po nominalni vrednosti, ki se v Sloveniji uporabljajo kot plačilo za navedene poštne storitve. S tem je opravljena dokončna uskladitev z določbama Direktive Sveta 2006/112/ES, ki države članice zavezuje, da v zvezi z navedenimi storitvami in poštnimi znamkami določijo oprostitev plačila DDV.