Podjetje d.o.o. posluje preko osebnih računov

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lexija
Novinec
Novinec

Podjetje d.o.o. posluje preko osebnih računov

Odgovor Napisal/-a lexija »

Pozdravljeni,

Obračam se na vas in upam, da bom našla osebo, ki mi bo znala podati informacijo.

Delam v podjetju preko študentskega servisa. Podjetje ima več poslovalnic, kjer se strankam izplačuje gotovina. Prišlo je do situacije, ko podjetje od nas študentk zahteva, da nam na naše osebne račune nakazuje gotovino, katero me na banki dvignemo in jo položimo v blagajno. Na izpisku piše: POLOG V BLAGAJNO (IME PODJETJA IN ZA KATERO POSLOVALNICO JE DENAR NAMENJEN). To so mesečno zelo velike vsote, govorimo 15.000€ + na osebo.
Pravijo, da je to drugače poknjiženo, da gor tudi piše da je to polog v blagajno in da se jasno vidi da to ni naš denar, da ne vpliva na dohodnino, da ne vpliva na otroški dodatek katerega dobivajo starši. Vglavnem, kot da tega zneska ni.

Zanima me, kako je s tem? Ne želim odgovorov, da vi nebi tvegali.. temveč nekoga, ki se spozna. Sem preklicala že mnogo številk in mi nikjer ne znajo dati točnega odgovora.

Hvala za vaš čas in odgovor. Lep dan še naprej.
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: Podjetje d.o.o. posluje preko osebnih računov

Odgovor Napisal/-a meurs »

No, v primeru kakšnega pregleda bi morali dokazovati izvor tega denarja in za kakšen namen vam je vilo to res nakazano. Na vašem mestu, bi zahtevala pisno obrazložitev posameznega nakazila in dokazilo, da ste to res dali v blagajno podjetja.

Sama transakcija po sebi ne vpliva neposredno na dohodnino, otroški dodatek.
joze_kto
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a joze_kto »

Hm, ne vem, če je ravno tako....govorim iz lastne izkušnje. CSD je pri izračunu t.i. fiktivnega dohodka poleg plače, obresti, stanja na os.računu in varčeval.računu itd, upošteval pri odmeri otroškega dodatka in "plačila vrtca" tudi vsa povračila stroškov za prevoz na delo, kilometrino, dnevnice, kakor tudi vse ostale prilive na račun (tudi vračilo denarja za z gotovino založene stroške-manjši nakupi, znamke, urbana ipd) s pojasnilom, da je vse v skladu z zakonom (na odločbi citirani vsi členi vseh upoštevanih zakonov, ki jih pa še nisem vseh uspel preverit)...tako, da bi jaz bil na vašem mestu previden pri tovrstnih mahinacijah. lp.
lelika
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lelika »

Tako, CSD lahko po uradni dolznosti naroci vpogled v osebni racun, takrat uposteva vse oz. Je potrebno dokazovat. Dokler pa ne preverijo pa ne vpliva na nic,valjda.
Le eno vprasanje se mi tu postavlja,ce je vse dobronamerno in gre za polog gotovine v blagajno...zakaj studentke ne polozijo iztrzka kar na racun podjetja,nato pa podjetje dvigne in da v blagajno? Ima blokiran posl racun? Studentsko delo izplacuje v gotovini? Zagotovo sodelujete pri nicemer cudovitem.
Lp
Odgovori