PRODAJA OPREME

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mojcb
Začetnik
Začetnik

PRODAJA OPREME

Odgovor Napisal/-a Mojcb »

Smo d.o.o. (zavezanci za DDV)in za vložek ob ustanovitvi podjetja smo dali opremo/stroje po cenitvi, kajti lastnik teh strojev je bil ustanovitelj podjetja. Sedaj bi radi te stroje prodali. Kupec bi bil fizična oseba iz Hrvaške. Kako naj izstavimo račun, kako je z DDV-jem, ali gre ta račun v knjigo IR za DDV? Kako dokazati, da je ta oprema zapustila Slovenijo in jo je fizična oseba res odpeljala na Hrvaško? Ali naj se ob izstavitvi fakture sklicujemo na 3.ods.44.člena ZDD-1?
Prosim za pomoč.
Hvala
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: PRODAJA OPREME

Odgovor Napisal/-a meurs »

Za dokazilo o tem, da je blagozapustilo slo je dovolj izjava - na internetu obstaja tudi obrazec, kjer se kupec izjasni o tem, da jo je odpeljal v drugo državo članico - na tem obrazcu se zavede tudi registrska številka vozila in številka prometne izkaznice...
Mojcb
Začetnik
Začetnik

Hvala. Kako pa naj izdamo račun? A je pravilno brez DDV - 3.odstavek 44.člena ZDDV-1 in pa, da potem tega računa ne zavedemo v knjigo izdanih faktur, ampak ga (razliko) knjižimo na prevrednotovalne posl.prihodke oz.odhodke?
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Ali ni tu povsem enostavno, da izdate račun brez DDV, pri čemer ni pomembno, da je kupec fizična oseba, niti da je Hrvat, niti da je dokaz, da oprema zapusti Slovenijo? lp
Mojcb
Začetnik
Začetnik

Ampak se moram vseeno sklicevat na nek člen (za DDV) in kako to poknjižiti, ali gre v knjigo IR ali tako, kot sem napisala v prejšnjem postu?
Hvala
Mojcb
Začetnik
Začetnik

Ali mi lahko nekdo prosim pomaga?
Hvala.
orhideja78
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a orhideja78 »

Pozdravljena, zaračuna se 22,00 % DDV, ker gre za prodajo fizični osebi, ki ni davčni zavezanec.
Če se motim me prosim popravite, hvala .... Orhideja

3. Oprostitve za transakcije znotraj Skupnosti

46. člen
(oprostitve v zvezi z dobavami blaga)
Plačila DDV so oproščene:
1. dobave blaga, ki ga odpošlje ali odpelje prodajalec ali oseba, ki pridobi blago, ali druga oseba za njun račun z ozemlja Slovenije v drugo državo članico, če se opravijo drugemu davčnemu zavezancu ali pravni osebi, ki ni davčni zavezanec, ki delujeta kot taka v tej drugi državi članici;
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

[quote="orhideja78"]Pozdravljena, zaračuna se 22,00 % DDV, ker gre za prodajo fizični osebi, ki ni davčni zavezanec.
Če se motim me prosim popravite, hvala .... Orhideja

Spregledala si, da gre za OS, pri katerega nabavi ni bil odbit DDV. lp
Mojcb
Začetnik
Začetnik

...ali to pomeni, da postopam tako, kot sem napisala zgoraj?...3.odst.44.čl., ne gre v knjigo IR,,,?
Hvala
Odgovori