PRODAJA OPREME
Moderator: Mirko Zbačnik
PRODAJA OPREME
Smo d.o.o. (zavezanci za DDV)in za vložek ob ustanovitvi podjetja smo dali opremo/stroje po cenitvi, kajti lastnik teh strojev je bil ustanovitelj podjetja. Sedaj bi radi te stroje prodali. Kupec bi bil fizična oseba iz Hrvaške. Kako naj izstavimo račun, kako je z DDV-jem, ali gre ta račun v knjigo IR za DDV? Kako dokazati, da je ta oprema zapustila Slovenijo in jo je fizična oseba res odpeljala na Hrvaško? Ali naj se ob izstavitvi fakture sklicujemo na 3.ods.44.člena ZDD-1?
Prosim za pomoč.
Hvala
Prosim za pomoč.
Hvala
Re: PRODAJA OPREME
Za dokazilo o tem, da je blagozapustilo slo je dovolj izjava - na internetu obstaja tudi obrazec, kjer se kupec izjasni o tem, da jo je odpeljal v drugo državo članico - na tem obrazcu se zavede tudi registrska številka vozila in številka prometne izkaznice...
Hvala. Kako pa naj izdamo račun? A je pravilno brez DDV - 3.odstavek 44.člena ZDDV-1 in pa, da potem tega računa ne zavedemo v knjigo izdanih faktur, ampak ga (razliko) knjižimo na prevrednotovalne posl.prihodke oz.odhodke?
Ali ni tu povsem enostavno, da izdate račun brez DDV, pri čemer ni pomembno, da je kupec fizična oseba, niti da je Hrvat, niti da je dokaz, da oprema zapusti Slovenijo? lp
Ampak se moram vseeno sklicevat na nek člen (za DDV) in kako to poknjižiti, ali gre v knjigo IR ali tako, kot sem napisala v prejšnjem postu?
Hvala
Hvala
Ali mi lahko nekdo prosim pomaga?
Hvala.
Hvala.
-
orhideja78
- Računovodski vajenec

Pozdravljena, zaračuna se 22,00 % DDV, ker gre za prodajo fizični osebi, ki ni davčni zavezanec.
Če se motim me prosim popravite, hvala .... Orhideja
3. Oprostitve za transakcije znotraj Skupnosti
46. člen
(oprostitve v zvezi z dobavami blaga)
Plačila DDV so oproščene:
1. dobave blaga, ki ga odpošlje ali odpelje prodajalec ali oseba, ki pridobi blago, ali druga oseba za njun račun z ozemlja Slovenije v drugo državo članico, če se opravijo drugemu davčnemu zavezancu ali pravni osebi, ki ni davčni zavezanec, ki delujeta kot taka v tej drugi državi članici;
3. Oprostitve za transakcije znotraj Skupnosti
46. člen
(oprostitve v zvezi z dobavami blaga)
Plačila DDV so oproščene:
1. dobave blaga, ki ga odpošlje ali odpelje prodajalec ali oseba, ki pridobi blago, ali druga oseba za njun račun z ozemlja Slovenije v drugo državo članico, če se opravijo drugemu davčnemu zavezancu ali pravni osebi, ki ni davčni zavezanec, ki delujeta kot taka v tej drugi državi članici;
[quote="orhideja78"]Pozdravljena, zaračuna se 22,00 % DDV, ker gre za prodajo fizični osebi, ki ni davčni zavezanec.
Spregledala si, da gre za OS, pri katerega nabavi ni bil odbit DDV. lp
Spregledala si, da gre za OS, pri katerega nabavi ni bil odbit DDV. lp
...ali to pomeni, da postopam tako, kot sem napisala zgoraj?...3.odst.44.čl., ne gre v knjigo IR,,,?
Hvala
Hvala