TRR in davčni obračun

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Rori
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

TRR in davčni obračun

Odgovor Napisal/-a Rori »

Pozdravljeni
1 . S 1.12.2013 sem postal samostojni kulturni delavec in se odločil, da bom vodil dvostavno knjigovodstvo. Ker si nisem odprl novega poslovnega transakcijskega računa, sem v mesecu decembru plačeval z osebnega računa. Ali moram na dan 1.12.2013 stanje na TRR knjižiti na konto 919 (stanje 400,00 110/919)? Tako se mi bo potem stanje TRR (vmes knjiženi nakupi za dejavnost) na dan 31.12.2013 ujemalo s stanjem bančnega izpiska?

2. Na davčnem obračunu akontacije dohodnine napišem:
a) vrsta dejavnosti : mojo številko
b) dodatna dejavnost (po SDK) šifra: tudi mojo številko ali samo pod a) ali samo pod b)?

Lepo prosim za vaš odgovor

lp
Rori
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: TRR in davčni obračun

Delovni dan gre proti koncu ampak vseeno bi bil vesel vsakega odgovora. Vem, da je to glede samostojnega kulturnega delavca bolj redko v debati. Vesel bom vsakega odgovora.
lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Nekaj postavk sem vam pojasnila, več pa boste morali sami oziroma se boste podali k strokovni osebi, ki vam bo pomagala sestaviti davčni obračun do konca. Pomembna vsebina je sestava davčnega obračuna.......

SPLOŠNI DEL OBRAZCA
A. Vrsta(e) dejavnosti:
1. Dejavnost:___________________________________________ SKD:___________________
2. Dejavnost:________________________________________________ SKD:___________________
3. Dejavnost:________________________________________________ SKD:___________________

Šifre in nazivi dejavnosti so razvidni iz vpisa v primarni register. Če imate samo eno številko boste to vpisali pod 1. In nič več.

B. Sistem vodenja poslovnih knjig:
. enostavno knjigovodstvo  dvostavno knjigovodstvo  evidence
Označite dvostavno

C. Vrsta obveznega socialnega zavarovanja (ustrezno označite in vpišite):
• iz naslova opravljanja dejavnosti ________________________ (obračunani znesek prispevkov za socialno varnost v tem poslovnem letu),
• iz delovnega razmerja,
• plačevanje prispevkov za socialno varnost v skladu z drugim odstavkom 56. člena ZDoh-2; sklad, v katerega se plačujejo prispevki za socialno varnost, je v državi ___________; višina prispevkov je v tem poslovnem letu znašala __________________________,
• druge vrste obveznega socialnega zavarovanja.

Označite iz naslova opravljanja dejavnosti ter vpišite obračunane prispevke za leto 2013 (december 2013)

D. III. UVELJAVLJANJE UGODNOSTI PO ZDoh-2 (ustrezno označite)

III.A  Izjavljam, da sem rezident Slovenije, samostojno opravljam specializiran poklic (navedite: ________________) na področju kulturne dejavnosti in sem vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi (navedite: ___________________), nimam sklenjenega delovnega razmerja in ne opravljam druge dejavnosti, zato uveljavljam zmanjšanje davčne osnove od dohodka iz dejavnosti v višini 15 odstotkov prihodkov.

Če koristite tudi to možnost boste te podatke izpolnili, sicer jih pustite prazne (znesek zmanjšanja davčne osnove se vpiše v zap. 15.13. davčnega obračuna)

E. IV. PODATKI O VRSTI OBRAČUNA (ustrezno označite)
1.  Redni letni obračun

Označite redni letni obračun

F. VIII. PODATKI O PRILOGAH K OBRAČUNU Sestavni del obračuna so naslednje priloge (označite z x):
• PRILOGA 3: Bilanca stanja
• PRILOGA 4: Izkaz poslovnega izida
Ker niste registrirani kot s..p. morate k davčnemu obračunu priložiti izpolnjena ta dva obrazca. Najdete ju v Pravilniku o davčnem obračunu akontacije davka iz dejavnosti (Ur.l. RS 109/2013)

G. Drugo:
Plačila obveznosti, ki se nanašajo na dejavnost in ste jih plačevali iz osebnega računa knjižite (vsako posamezno plačilo): 220/919. Pred tem pa je prejem računa: strošek ali kakšna druga postavka/220

lp
Rori
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Najlepša hvala za tako obširen in strokoven odgovor.
Glede prve točke razumem, dodatno vprašanje pa imam glede TRR, in sicer:

na dan 1.12.13 imam na TRR:
- stanje 400 eur
- 23.12.13 nakazilo privat na TRR 200 eur
- 27.12.13 plačilo privat 100 eur
- nakazila za dejavnost 0 eur
- plačila za dejavnost 0 eur
- stanje 31.12.13 na TRR 500 eur

Knjiženje: 1.12.13 110/919 400 eur
23.12 110/919 200 eur
27.12 919/110 100 eur
in to je vse. Razumem prav?
Še enkrat hvala za takšne strokovnjake kot ste vi in ostali.
lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Osebni TRR je stvar fizične osebe in ga ne "knjižite" v poslovnih knjigah dejavnosti. Iz teh vaših podatkov je razvidno, da niste imeli nobenega priliva za dejavnost, prav tako tudi ne nobenega plačila obveznosti, ki bi se nanašala na dejavnost.

V primeru, da bi se priliv nanašal na dejavnost, bi knjižili:
a) priliv se nanaša na plačilo vaše terjatve (izdanega računa: 12/76): 919/12 (dokument je kopija priliva na vaš račun)

V primeru, da se odliv iz TRR-ja nanaša na plačilo obveznosti za dejavnost:
a) prejem računa za storitev, material: 4/220
b) plačilo računa iz osebnega računa: 220/919 (dokument je kopija UPN naloga za plačilo iz TRR-ja)

Iz vsega tega sledi: v mesecu decembru ni nobene postavke, ki bi se nanašala na dejavnost, zato se tudi nobena sprememba na osebnem računu na knjiži v poslovnih knjigah dejavnosti.

lp
Rori
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala, 100x hvala

To pomeni, da mi TRR ni potrebno nič knjižiti.

Za vaše odgovore se vam najlepše zahvaljujem.

lp
Odgovori