Porodniski dopust in s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
delamsama
Novinec
Novinec

Porodniski dopust in s.p.

Odgovor Napisal/-a delamsama »

Pozdravljeni.
Nekje sem zasledila, da gre nosecnica na porodniski dopust 28 dni pred datumom poroda. Sama imam s.p. In sem noseca. Zanima me kako je za placilo prispevkov porodniskega dopusta. Mi jih v celoti placa drzava za tistih 28 dni, ali ne? Ali moram del prispevkov kriti sama?

Najlepsa hvala za odgovor.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Porodniski dopust in s.p.

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kot samozaposlena podjetnica imate, kar se tiče porodniškega dopusta in kasneje starševskega dopusta, enake pravice kot jih imajo ženske, ki so v delovnem razmerju. Porodniški dopust nastopite 28dni pred rokom poroda (skupaj ga imate 365dni). "Porodniško" nadomestilo prejemate preko CSD-ja (konkretno od Ministrstva za socialo,delo....) kot fizična oseba. Osnova za porodniško nadomestilo je osnova od katere ste plačevali prispevke za socialno varnost.
Za več informacij pa se obrnite na Center za socialno delo na vašem področju: koliko časa pred rokom morate vložiti "zahtevo" na CSD; vaše obveznosti sporočanja o porodniškem dopustu itd.

lp
a_na
Novinec
Novinec

Re: Porodniski dopust in s.p.

Odgovor Napisal/-a a_na »

Pozdravljeni,

na vas se obrača s vprašanjem. Sem noseča in pdp imam 27.6.2014. Prej sem bila študentka, dne 17.1 pa sem se zaposlila. Zanima me, kako je z izračunom nadomestila v mojem primeru, kateri meseci zaposlitve se mi še upoštevajo za izračun.

Hvala in lep pozdrav.
Odgovori