Odprtje sp-ja za npr. 1 mesec?
Moderator: Mirko Zbačnik
Odprtje sp-ja za npr. 1 mesec?
Ponujem imam nek posel in bi moral odpreti podjetje. Sedaj me pa zanima, če se slučajno kaj zalomi in posel ne bo izpeljan in ne bom imel 0 prometa, ali lahko po npr. 1 mesecu zaprem podjetje? Če lahko zaprem, kakšne težave lahko imam oziroma kakšni so stroški (nekaj mi je nekdo razlagal, da tudi če nimam 0 prometa mi določijo nek letni pavšal 10.000€)? Morda tako na približno kdo ve, kolikšen bi bil celoten strošek vsega skupaj, če odprem s.p. in čez 1 mesec ali 2 zaprem brez, da izdam vmes kak račun?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Odprtje sp-ja za npr. 1 mesec?
Postopkovno je to mogoče malce hitro počteje in verjetno tudi v praksi... a ko ne gre več, pač ne gre in potrebno je naredti tudi ta korak. A verjetno po enem mesecu še ne boste ravno prepričani. Praktično je to mogoče.
Postopkovno pa, ker so neki roki predhodne objave o zaprtju poslovnim partnerjem....
Postopkovno pa, ker so neki roki predhodne objave o zaprtju poslovnim partnerjem....
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Zagotovo bom vedel v roku dveh mesecev, tako da v kolikor ne bom izdal noebenega računa dlje kot 2 ali max 3 mesece nima smisla imeti odprt s.p. in imeti le stroške brez prihodka.
Zanima me pa predvsem koliko je lahko minimalno teh stroškov, torej samo da s.p. obstaja in da me FURS ne udari še dodatno po žepu in zabije v še večji minus kot že tako ali tako bo. Sicer to je le tisti info za varovalo, jaz upam da do tega ne pride in da bom lahko normalno posloval, ampak če pa slučajno pa ne bi rad izgubljal denarja po nepotrebnem za nekaj od česar ne bom imel 0.
Zanima me pa predvsem koliko je lahko minimalno teh stroškov, torej samo da s.p. obstaja in da me FURS ne udari še dodatno po žepu in zabije v še večji minus kot že tako ali tako bo. Sicer to je le tisti info za varovalo, jaz upam da do tega ne pride in da bom lahko normalno posloval, ampak če pa slučajno pa ne bi rad izgubljal denarja po nepotrebnem za nekaj od česar ne bom imel 0.
Za 1 mesec se vam ne izplača odpirati s.p.-ja. Že samo če gledamo iz računovodskega stališča.
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Torej vaš predogl je, da sploh ne odprem in niti ne poskusim, ker lahko izgubim preveč denarja, če bom moral zapreti tako hitro?
V tem smislu, ja. Na vašem mestu bi poizkusila prejeti denar najprej preko podjemne pogodbe, avtorske /če spadajo vaše storitve med avtorska dela/ ali preko kakšne druge pogodbe....Ne bi odpirala s.p. dokler nimam konkretnega posla.
To je moje mnenje.
Že mesečni prispevki so minimalno 330,15 eur....po zaprtju je potrebno narediti zaključni račun......
To je moje mnenje.
Že mesečni prispevki so minimalno 330,15 eur....po zaprtju je potrebno narediti zaključni račun......
Lepo vas pozdravljam.
Saj če se domeniš za posel, se običajno ne tako, da moraš začeti delati naslednjo minuto. sp pa lahko - če si pripravljen - odpreš isti dan.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Podjetništvo je včasih tudi kot neka ruleta, nikoli vnašrej ne veđ, kam se zadeva obrne.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

V bistvu gre za dokaj specifično stvar in brez s.p. ja ne pridem niti do dogovora, tako da podjetje moram imeti (vse ostale stvari odpadejo, npr. avtorska in podobno).
Torej strošek na mesec je za mesečne prispevke cca 330 €, za 2 meseca torej cca 700€. Kolikšen je pa še strošek ostalega?
p.s.: obstajajo kakšne olajšave za nove s.p.je? Kolikor prebiram info ne vem ali so podatki zastareli ali to še velja in sicer od 1.7.2013 dalje naj bi bila omogočena oprostitev plačila prispevkov ob prvem vpisu v poslovni register ali drug predpisan register.
Kaj pa morda d.o.o.? Je kaj bolj primeren za takšno stvar?
Torej strošek na mesec je za mesečne prispevke cca 330 €, za 2 meseca torej cca 700€. Kolikšen je pa še strošek ostalega?
p.s.: obstajajo kakšne olajšave za nove s.p.je? Kolikor prebiram info ne vem ali so podatki zastareli ali to še velja in sicer od 1.7.2013 dalje naj bi bila omogočena oprostitev plačila prispevkov ob prvem vpisu v poslovni register ali drug predpisan register.
Kaj pa morda d.o.o.? Je kaj bolj primeren za takšno stvar?
Škoda bi bilo, da izkoristite oproščene prispevke za PIZ v višini 50% za prvo leto (30% za drugo) in bi potlej zaprli s.p.
Ob naslednjem odprtju s.p. bi šli na polne prispevke brez oprostitev.
Če imate prvi vpis so mesečni prispevki cca 230 eur.
Pri d.o.o. pa, če bi bili edini lastnik in niste npr. zaposlen drugje ste ponovno dolžni plačevati prispevke lastnikov zasebnih podjetij.
Počakajte na posel in takrat razmislite o ustreznosti odpiranja da ne zapravite nekaterih ugodnosti ob prvi registraciji s.p.- ja ali d.o.o.-ja
lp
Ob naslednjem odprtju s.p. bi šli na polne prispevke brez oprostitev.
Če imate prvi vpis so mesečni prispevki cca 230 eur.
Pri d.o.o. pa, če bi bili edini lastnik in niste npr. zaposlen drugje ste ponovno dolžni plačevati prispevke lastnikov zasebnih podjetij.
Počakajte na posel in takrat razmislite o ustreznosti odpiranja da ne zapravite nekaterih ugodnosti ob prvi registraciji s.p.- ja ali d.o.o.-ja
lp
Glede na to, kar sem do zdaj zbral informacij se bo verjetno odprlo d.o.o., imam pa še nekaj vpršanj in sicer:
- lastnik podjetja je javno objavljen (tega se verjetno ne da skriti?) in prav tako direktor (d.o.o. mora obvezno imeti direktorja)?
- če lastnik/direktor še nikjer ni zaposlen se mora obvezno zaposliti in plačevati zavarovanje/prispevke...?
- če je lastnik/direktor že zaposlen drugje za 1 uro na dan, se mora zaposliti tudi v d.o.o.ju ali v tem primeru ni potrebno?
- Začetni kapital je 7.500€, kaj se zgodi s tem denarjem, ko se d.o.o. zapre? Se ga lahko vzame z računa, je na to kak davek ali kaj drugega?
- lastnik podjetja je javno objavljen (tega se verjetno ne da skriti?) in prav tako direktor (d.o.o. mora obvezno imeti direktorja)?
- če lastnik/direktor še nikjer ni zaposlen se mora obvezno zaposliti in plačevati zavarovanje/prispevke...?
- če je lastnik/direktor že zaposlen drugje za 1 uro na dan, se mora zaposliti tudi v d.o.o.ju ali v tem primeru ni potrebno?
- Začetni kapital je 7.500€, kaj se zgodi s tem denarjem, ko se d.o.o. zapre? Se ga lahko vzame z računa, je na to kak davek ali kaj drugega?
Moj nasvet je, da prvo uredite, da boste bolj sigurni, če boste dleo dobili. S.p. je najlažkje odpreti, ne priporočam mahinacij glede d.o.o., prispevke pa imate znižane in ko boste sigurni, da lahko dobite delo, kar odprite s.p. in začnite.
In ne mislite na to, da boste mogoče takoj zaprli.
Kriza je res, a če samo čakamo, be vedno kriza!
Stroški so prispevki cca 230,00, računovodja je tudi strošek, vendar ob malem obsegu dela ni tako velik. Res je potrebno odati bilance če zaprete, tako nastane nek strošek, malo višji od mesečnega računa računovodstva, a se pravim delajte, ne mislite vendar že vnaprej o zaprtju.
Lep dan želim, pa le pozitivno
In ne mislite na to, da boste mogoče takoj zaprli.
Kriza je res, a če samo čakamo, be vedno kriza!
Stroški so prispevki cca 230,00, računovodja je tudi strošek, vendar ob malem obsegu dela ni tako velik. Res je potrebno odati bilance če zaprete, tako nastane nek strošek, malo višji od mesečnega računa računovodstva, a se pravim delajte, ne mislite vendar že vnaprej o zaprtju.
Lep dan želim, pa le pozitivno