Zaprtje d.o.o. - obdavcitev preostanka denarja
Moderator: Mirko Zbačnik
Zaprtje d.o.o. - obdavcitev preostanka denarja
Pred dvema mesecema sem zaprl d.o.o., ker nam ni slo. Na racunu je od vlozenega kapitala ostalo 3000 EUR, ki sem jih dvignil. Racunovodja me je opozoril, da bom moral placati na ta denar 25% davka v dohodnini za leto 2015. Je to res?
Osebno se mi zdi nelogicno, ker to pomeni ce nekdo odpre d.o.o., da notri 7500 EUR, ga zapre naslednji dan, pa potem mora placati 25% davka drzavi na vlozenih 7500?
Osebno se mi zdi nelogicno, ker to pomeni ce nekdo odpre d.o.o., da notri 7500 EUR, ga zapre naslednji dan, pa potem mora placati 25% davka drzavi na vlozenih 7500?
Re: Zaprtje d.o.o. - obdavcitev preostanka denarja
Ob zaprtju d.o.o. ugotavljate dobiček od kapitala v skladu z zakonom o dohodnini, stopnja davka je odvisna od dobe lastništva. Za ugotavljanje davka morate vložiti napoved pri davčnem organu.
Dobiček se ugotavlja kot razlika med vrednostjo kapitala ob odtujitvi (zapiranju) in vrednostjo kapitala ob pridobitvi (ob odprtju). To pomeni, da morate ugotoviti kakšna je vrednost vašega kapitala ob zapiranju in od te vrednosti odšteti kapital ob odprtju d.o.o. (7.500). Četudi bi bila ta razlika negativna morate vložiti napoved do konca februarja naslednjega leta.
lp
Dobiček se ugotavlja kot razlika med vrednostjo kapitala ob odtujitvi (zapiranju) in vrednostjo kapitala ob pridobitvi (ob odprtju). To pomeni, da morate ugotoviti kakšna je vrednost vašega kapitala ob zapiranju in od te vrednosti odšteti kapital ob odprtju d.o.o. (7.500). Četudi bi bila ta razlika negativna morate vložiti napoved do konca februarja naslednjega leta.
lp
" Na racunu je od vlozenega kapitala ostalo 3000 EUR, ki sem jih dvignil. Racunovodja me je opozoril, da bom moral placati na ta denar 25% davka v dohodnini za leto 2015. Je to res?"
Ne (oz. ne vem, kako mini-minimalna je verjetnost, da bi se ta preostanek denarja ravno poklopil z osnovo za davek od dobička od kapitala).
Ne (oz. ne vem, kako mini-minimalna je verjetnost, da bi se ta preostanek denarja ravno poklopil z osnovo za davek od dobička od kapitala).
Računovodja ima na vpogled računovodske podatke (npr. bilanco stanja na dan zapiranja) in zato "vidi" kakšna je struktura sredstev in obveznosti na ta dan. Ali je osnova za davek prav teh 3.000 ali ne, je druga stvar. Lahko je celo večja.
Da ni osnova denar na TRR bi (bilančna "analiza"): moral biti osnovni kapital 7.500; prenesena ali tekoča izguba 4.500 = 3.000 vrednost kapitala na dan zapiranja (in na aktivni strani ni nič drugega kot denar na TRR, prav tako ne izkazuje nobenih drugih obveznosti). Ker je le-ta manjši od vrednosti kapitala ob pridobitvi je davčna osnova negativna - od tod neobdavčena.
lp
Da ni osnova denar na TRR bi (bilančna "analiza"): moral biti osnovni kapital 7.500; prenesena ali tekoča izguba 4.500 = 3.000 vrednost kapitala na dan zapiranja (in na aktivni strani ni nič drugega kot denar na TRR, prav tako ne izkazuje nobenih drugih obveznosti). Ker je le-ta manjši od vrednosti kapitala ob pridobitvi je davčna osnova negativna - od tod neobdavčena.
lp
Pozdravljeni forumovci!
Bi kar tukaj vprašala. Podjetje je lastnik dal v izbris po skrajšanem postopku, tole glede kapitala mi je jasno-os. kapital, kapital, izguba..dobiček,. Vidim, pa da ima podjetje dan dolgoročni kredit - lastniku, ki je še delno odprt cca 2000,00 Kaj se s tem zgodi ob prenehanju, kakšne posledice ob končnem obračunu prinese?
Hvala za kakršen koli komentar,
lp
l
Bi kar tukaj vprašala. Podjetje je lastnik dal v izbris po skrajšanem postopku, tole glede kapitala mi je jasno-os. kapital, kapital, izguba..dobiček,. Vidim, pa da ima podjetje dan dolgoročni kredit - lastniku, ki je še delno odprt cca 2000,00 Kaj se s tem zgodi ob prenehanju, kakšne posledice ob končnem obračunu prinese?
Hvala za kakršen koli komentar,
lp
l
Pa še to, ostanejo tudi odprtje terjatve v tujini! Trenutno neizterljive- finančna hiša ki jo je najel v tujini, je terjatve dala na dolgoročne in bo skušala sodni postopek nadaljevati, da bi sprožila poplačilo, vendar je bonitetna ocena slaba. (ima takšno poročilo iz tujine.) Zato se je tudi odločil za prenehanje.
hvala lepa!
hvala lepa!
1) dolgoročno posojilo bo odšteto od preostanka kapitala, ki naj bi bil vrnjen lastniku.
2) terjatev v tujini ?? - obveznost do tujine?? v poslovnih knjigah: ob zapiranju mora družbenik/lastnik podati izjavo, da nima obveznosti oziroma kolikor se te obveznosti "najdejo" kasneje, ga bremenijo kot fizično osebo. Kar pomeni, da se ne bo izognil poravnavi terjatve, kolikor bo tožba za upnika iz tujine ugodno rešena.
lp
2) terjatev v tujini ?? - obveznost do tujine?? v poslovnih knjigah: ob zapiranju mora družbenik/lastnik podati izjavo, da nima obveznosti oziroma kolikor se te obveznosti "najdejo" kasneje, ga bremenijo kot fizično osebo. Kar pomeni, da se ne bo izognil poravnavi terjatve, kolikor bo tožba za upnika iz tujine ugodno rešena.
lp
Kapitala bo nekaj manj, kot je bil ustanovni-se pravi se odda rek za lastnika po zaprtju-ne bo pa obveznosti. prav mislim?
Dolgoročno posojilo se še odšteje od tega kapitala, torej.
Njemu so dolžni iz tujine, on ima vse obveznosti poravnane. pa me to mantra se pusti terjatev odprta potem tudi v obračunu po izbrisu,
Hvala vam lepa.
lp
Dolgoročno posojilo se še odšteje od tega kapitala, torej.
Njemu so dolžni iz tujine, on ima vse obveznosti poravnane. pa me to mantra se pusti terjatev odprta potem tudi v obračunu po izbrisu,
Hvala vam lepa.
lp
Ali slučajno ta odprta terjatev povečuje kapital v kolikor ostane odprta po izbrisu??
lp
lp
Terjatev ostane odprta tudi po zaprtju in v bistvu preide na lastnika.lelika napisal/-a:Ali slučajno ta odprta terjatev povečuje kapital v kolikor ostane odprta po izbrisu??
Se ne odšteje od kapitala, ampak ob vračilu kapitala se za ta znesek zmanjša.lelika napisal/-a:Dolgoročno posojilo se še odšteje od tega kapitala, torej.
Primer (pa res poenostavljen primer): osnovni kapital+pretekli dobički - pretekle izgube = 6.000 (ker ste rekli, da ga je manj kot je osnovnega kapitala).
To je znesek, ki predstavlja vračilo. Ampak ker je odprta terjatev do lastnika, bo vračilo le 6.000 - 2.000 = 4.000 (pobot med terjatvijo in obveznostjo za vračilo kapitala).
In ker na aktivi nima denarnih sredstev temveč le terjatev (npr. 4.000): 4.000 "ostanek vračila" - terjatev, ki preide na lastnika 4.000= 0 (torej ni denarnega toka iz vračila). Tako bo dobil svoj denar šele takrat, ko bo vnovčena terjatev do tujine (glede na to kako ste napisali: terjatev iz tujine, sem menila, da je to v bistvu obveznost). Če pa terjatev ne bo poravnana pa je v bistvu izgubil svoj kapital. Seveda pa bi bilo enako, če bi odpisal terjatev do tujine in s tem izkazal izgubo poslovnega leta (kapital 6.000 - izguba iz odpisa 4.000=2.000..... pobot s terjatvijo iz posojila 2.000 = 0 ostanek vračila)
lp
Davčno gledano: ugotoviti mora dobiček iz kapitala, ki je razlika med kapitalom ob prenehanju (6.000) in kapitalom ob pridobitvi/ustanovitvi (7.500). Razlika je negativna in ni davčne obveznosti. Napoved pa mora prav tako vložiti.
Razumem. Ste mi res lepo odgovorili.
Ste zlata vredni.
Hvala in lep večer,
l
Ste zlata vredni.
Hvala in lep večer,
l
Vse lepo ion prav, a kateri obrazec-napoved je potrebno vložiti poleg končnega obračuna?
Sem mislila, da odda napoved od dohodka iz kapitala kot fizična oseba lastnik družbe po prenehanju družbe.
Ob izpolnjevanju davčnega obračuna pa piše da je potrebno oddati ODO-1. Za skrite rezerve,,,
Pri opazovanju ODO-1 pa mi ni najbolj jasno, saj ni opcije fizična oseba- razen opcija fizična oseba ki ne predloži davčne številke..
Ve mogoče kdo?
lp
Sem mislila, da odda napoved od dohodka iz kapitala kot fizična oseba lastnik družbe po prenehanju družbe.
Ob izpolnjevanju davčnega obračuna pa piše da je potrebno oddati ODO-1. Za skrite rezerve,,,
Pri opazovanju ODO-1 pa mi ni najbolj jasno, saj ni opcije fizična oseba- razen opcija fizična oseba ki ne predloži davčne številke..
Ve mogoče kdo?
lp