Prosim za pomoč. Kako naj knjigovodsko rešim težavo, kjer imam par artiklov z zalogo nič, izkazujejo pa knjigovodsko vrednost. Zakaj do tega sploh pride.
Uporabljam pa metodo FIFO.
Hvala v naprej,
Zoja
artikel ima vrednost, čeprav ima zalogo nič.
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: artikel ima vrednost, čeprav ima zalogo nič.
Če ste nabavili dva lonca, prvega za 10 e in drugega za 12 e, pa oba prodali in razknjižili oba po 10 E...
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Kot je predhodnik že namignil, se mi dozdeva, da je oziroma nekaj ni v redu z nabavno vrednostjo artiklov in da ste artikle nabavili z različnimi nabavnimi cenami, pri razknjiževanju zalog pa upoštevali pri obeh enako. Sama prodajna. Zaloga bi morala imeti vrednost 0.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

In kakšna je rešitev:
1) preračun kartic artiklov na podlagi katerega boste popravili vrednost vaše zaloge: nič količina in nič vrednost; ta postopek vam mora "izpeljati" lastnik programske opreme. Po preračunu bo znana celotna vrednost razlik: zaloga bo pravilno ovrednotena;
2) vrednostne razlike nato evidentirate tudi v glavni knjigi v odvisnosti od vrste zaloge (niste omenili za kakšno vrsto zaloge gre: material; trgovsko blago, lastne izdelke...): strošek materiala, nabavna vrednost trgovskega blaga, vrednost prodanih poslovnih učinkov /zaloga materiala; lastnih izdelkov; trgovskega blaga...
lp
1) preračun kartic artiklov na podlagi katerega boste popravili vrednost vaše zaloge: nič količina in nič vrednost; ta postopek vam mora "izpeljati" lastnik programske opreme. Po preračunu bo znana celotna vrednost razlik: zaloga bo pravilno ovrednotena;
2) vrednostne razlike nato evidentirate tudi v glavni knjigi v odvisnosti od vrste zaloge (niste omenili za kakšno vrsto zaloge gre: material; trgovsko blago, lastne izdelke...): strošek materiala, nabavna vrednost trgovskega blaga, vrednost prodanih poslovnih učinkov /zaloga materiala; lastnih izdelkov; trgovskega blaga...
lp
Hvala za vse odgovore.
Seveda mi je jasno, da je prišlo do napake pri vrednotenju nabavne vrednosti prodanega blaga. In ker imam ta postopek v programu urejen avtomatsko, ne morem enostavno popraviti samo temeljnice, ker se s tem napaka ne popravi v zalogah.
Sem mislila, da obstaja knjigovodski način...
Še enkrat hvala.
Zoja
Seveda mi je jasno, da je prišlo do napake pri vrednotenju nabavne vrednosti prodanega blaga. In ker imam ta postopek v programu urejen avtomatsko, ne morem enostavno popraviti samo temeljnice, ker se s tem napaka ne popravi v zalogah.
Sem mislila, da obstaja knjigovodski način...
Še enkrat hvala.
Zoja