ODPRAVNINA OB IZTEKU POGODBE ZA DOLOČEN ČAS

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja

ODPRAVNINA OB IZTEKU POGODBE ZA DOLOČEN ČAS

Odgovor Napisal/-a KANARČEK »

Pozdravljeni, forumovci,

zanima me sledeče in prosim vaše mnenje:

delavka je bila zaposlena v podjetju za določen čas od 7.11.2014 do 30.6.2016. Pogodba o zaposlitvi se je vedno sklepala za določen čas - za 3 mesece, pa 6 mesecev, pa spet 3 mesece....
Od marca 2016 je v porodniškem staležu in iz podjetja, kjer je bila zaposlena, so jih konec maja poslali obvestilo, da ji pogodbe o zaposlitvi za določen čas ne bodo podaljšali.
Na obvestilu je bilo tudi napisano, da bo dobila še sorazmerni del regresa in odpravnino.
Zdaj je regres res prejela - za odpravnino pa je direktor rekel, da ji ne pripada.....

Zanima me, če je upravičena do odpravnine?

Kot sem malo brskala po internetu in se pozanimala, ji odpravnina pripada, kaj vi mislite?

Hvala za čimprejšnji odgovor in lep dan želim vsem
lilija90
Novinec
Novinec

Re: ODPRAVNINA OB IZTEKU POGODBE ZA DOLOČEN ČAS

Odgovor Napisal/-a lilija90 »

Pozdravljeni,

Po mojem mnenju je delavka upravičena do odpravnine. Zakon o delovnih razmerjih ZDR - 1, v 79. členu 3.odstavka določa da ima delavec, ki mu preneha pogodba o zaposlitvi za določen čas po prvem odstavku tega člena, ima pravico do odpravnine. Pravice do odpravnine iz prejšnjega stavka nima delavec v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, če gre za nadomeščanje začasno odsotnega delavca, v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas za opravljanje sezonskega dela, ki traja manj kot tri mesece v koledarskem letu, ter v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas za opravljanje javnih del oziroma prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ki je bila sklenjena zaradi vključitve v ukrepe aktivne politike zaposlovanja v skladu z zakonom.

Lep pozdrav
Odgovori