POPRAVKI RAČUNOV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tankra
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

POPRAVKI RAČUNOV

Odgovor Napisal/-a tankra »

Ali mi lahko kdo pomaga kako je s popravki za prejšnja leta.
Ugotovila sem da je v letu 2003 imelo podjetje enkrat knjižen avansni račun in je plačalo DDV, potem pa je knjižilo še račun in spet plačalo DDV. Jasno je bila realizacija napačna in pa tudi terjatve so ostale odprte. Zanima me kako naj sedaj to popravim?
Hvala

Tanja
pia1
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a pia1 »

če prav razumem gre za prejeti avansni račun, ki ste ga plačali in imate na prehodnih kontih preplačilo, hkrati pa imate na kartici dobavitelja obveznost.
Vsekakor morate dobiti storno avansnega računa, ki ga recimo prejmete v decembru in takrat popravljate DDV, važen je datum prejema.
Ko boste zapirali avansni račun s stornom, se vam plačilo sprosti in lahko z njim zaprete dobavitelja.
Ko poročate davčni upravi, morate priložiti obrazec DDV-O in vnesti storno avansnega računa za obdobje, v katerem ste knjižili račun, ko ga ne bi smeli, oziroma bi ga lahko, če bi hkrati knjižili še storno avansnega računa in bi bila tako nula.
To je samo moje mnenje, pa lp.
tankra
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tankra »

Se opravičujem ker nisem bila dovolj jasna. Podjetje je izdalo avansni račun na osnovi plačila kupca, nato pa po opravljeni storitvi izdalo še račun na katerem je bilo sicer vse napisano kot mora (znesek prejetega avansa datum in vse ostalo) v računovodstvu pa so to očitno spregledali in knjižili račun še enkrat kot normalen račun z DDV in vsem kar paše zraven.
Sedaj pa imam težavo ker moram popravljati za leto 2003. Vprašljiv je tudi popravek prihodkov - ali je davčno priznan glede na to da se nanaša na predhodno leto. Znesek je ogromen
Hvala

Tanja
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zakaj ne bi bilo davčno priznano? Napaka je napaka, se pa seveda postavi vprašanje, če je tako velik znesek, kako da v računovodstvu tega niso opazili ob zaključku leta, ko res temeljito pregledaš vse postavke.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Pravzaprav imam tudi jaz podoben primer. Stranka je nakazala, po pomoti, avans 30.11.2004, kar smo opazili naslednji dan, je pa to znesek okoli 3,5 mio sit. Po zakonu smo dolžni od tega zneska obračunati DDV, ker pa je vračilo v decembru, lahko zmanjšamo izstopni DDV šele v decembru - ali obstaja kakšna druga možnost, da se DDV obračuna in zmanjša v istem mesecu?:???::)8-)
suzana1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a suzana1 »

Jaz mislim, da je pomislek tankra umestem, imam namreč izkušnjo z davčno, ki takšenga popravka za nazaj v tekočem davčnem obdobju ni priznala kot poslovno potreben odhodek. Ker je potrebno odhodke priznavati v obdobju na katerega se nanašajo. Seveda, če v istem obdobju napake ne ugotoviš to ne moreš narediti. Davek od dobička lepo plačaš za preteklo leto v tekočem pa ti popravek ni priznan.

Lotica, jaz nebi zmanjševala šele v decembru ampak bi izdala storno avansnega računa oz. dobropis na koncu novembra (če je to bil november seveda), seveda, bi zahtevala tudi potrditev s strani stranke.

Upam, da sem kaj pomagala.
Odgovori