Kako FURS določi višino davka na dobiček -> agregirano ali posamezni posli?


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
matjaz.prevolnik
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 16 Jan 2020, 11:56

Kako FURS določi višino davka na dobiček -> agregirano ali posamezni posli?

Odgovor Napisal/-a matjaz.prevolnik » 16 Jan 2020, 12:49

Živijo,

Prosil bi za nasvet, če mi lahko pojasnite, na kakšen način FURS izračuna višino davka na dobiček, saj zadeva precej vpliva na strategijo investiranja.

Po moji logiki - če npr. investiram v vzajemne sklade, lahko brez vpliva na izračun davka prenašam sredstva znotraj krovnega sklada, saj se gleda le končno izplačilo na moj TRR ter določi dobiček, ki sem ga ustvaril. Po tej logiki lahko recimo 3 leta držim sredstva v nekem delniškem skladu, kjer sem ustvaril večino dobička, nato recimo zaradi varnosti naložbe za 2 leti prestavim sredstva v denarni sklad, nato pa si sredstva izplačam na TRR. Čeprav sem večino dobička ustvaril v okviru 3 let, bo FURS upošteval dobo 5 let in obračunal le 15 % davka. Ali je moje prepričanje pravilno?

Zanima pa me kako je na primer s tujimi delniškimi računi (npr. Degiro), kjer trgujem z raznoraznimi delnicami, prav tako pa imam opcijo denarnega sklada. Ali tam velja ista logika? Ali FURS gleda suma sumarum pridobljeni dobiček v trenutku ko izplačam na TRR ali gleda posamezne posle in njihova obdobja?

Hvala za vaše pojasnilo.
LP

Odgovori