Kdaj je slikarstvo dejavnost?

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Umetnik
Novinec
Novinec

Kdaj je slikarstvo dejavnost?

Odgovor Napisal/-a Umetnik »

Sem redno zaposlen, v prostem času se pa ukvarjam z umetnostjo (slikarstvo, ipd.). Moja dela ljudem v splošnem niso všeč, zato je plačevati okrog 1000 EUR na leto za popoldanski s.p. da bi poskusil kaj prodati, čisti nesmisel.

Je pa na spletu toliko možnosti to početi z dvema klikoma, da se mi res zdi abotno, da mi lastna država ne bi omogila
vsaj poskusiti. Že sam občutek, da je nekdo pripravljen plačati za tvojo kreacijo je čudovit, tudi če bi 100% zaslužka dal državi...

Zanima me:

1) kaj pomeni opravljanje dejavnosti, in kdaj bi jo moral prijaviti in kam?
  • a) da slikam,
    b) razstavim stvari v profesionalni galeriji
    c) jih pokažem na Internetu,
    d) če bi jih zame prodajala galerija in mi v primeru prodaje izplačala avtorski honorar,
    e) ali šele, če bi jih skušal sam prodajati?
2) Ali bi se lahko prodajo lastnih slik preko mednarodne spletne platforme smatralo kot prodajo lastnega ročno narejenega izdelka kot dopolnilno dejavnost preko vrednotnice?

3) Ali lahko nekdo drug prodaja moje slike?
  • a) ali lahko moje slike prodaja podjetje, če je ustrezno registrirano?
    b) ali jih lahko prodaja društvo ali zavod, registriran za umetnost?
    c) ali jih lahko prodaja npr. na spletni strani, ki nosi moje ime, torej pod mojim imenom?
    d) ali jih lahko prodaja na mednarodni platformi, namenjeni prodaji umetnin in pod mojim imenom?
4) Ali mi lahko društvo, podjetje, zavod, ki proda mojo sliko, nakaže za to avtorski honorar?
  • a) ali se "občanost", ki je pogoj za avtorski honorar, veže na število prodanih umetniških del ali na količino razstavljenih del iz npr. 30-letne zgodovine osebnega ustvarjanja?
    b) če na mednarodni spletni platformi za prodajo umetnin naredim svoj "profil" kjer pokažem svoje slike, oni pa poskrbe za vse v zvezi s z morebitno prodajo (pošiljanje, plačilo, ipd.). Ali bi se lahko smatralo, da je to tako, kot če bi mojo sliko dal v fizično galerijo, ki jo bo morda uspela prodati in bi se smatralo, da je prodano avtorsko delo in je plačilo v svojem bistvu avtorski honorar?
    c) ali mora biti, da se nekaj smatra kot avtorski honorar, priložena avtorska pogodba? Mednarodne spletne platforme tega namreč ne počno.
5) Ali je razlika, ali je slika narejena fizično na platnu ali digitalno?
  • a) ali jo lahko natisne ter proda mednarodna spletna platforma, meni pa nakaže provizijo - ali bi se ta provizija lahko smatrala za avtoski honorar?
    b) ali bi smel na tej platformi imeti svoj uporabniški profil, na katerem bi ponujal svoje digitalne slike?
    c) kaj če portal omogoča tisk moje digitalne umetnine na lonček ali majico, ki jo proda portal - ali lahko meni nakaže provizijo, ki jo prijavim kot avtorski honorar?
Skratka, rad bi kakšno svojo kreacijo ponudil svetu, da jo lahko tudi kupi, pri čemer mi gre bolj za občutek kot za tistih nekaj avrov, ki bi jih pri tem zaslužil.

hvala za profesionalne odgovore!
Odgovori