IZLOČITEV OS

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vodar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

IZLOČITEV OS

Odgovor Napisal/-a vodar »

Prosim, če mi lahko kdo pove, kako se poknjižijo OS, ki so že amortizirana,(na katere konte in kakšne vrednosti) kako jih izločiš iz seznama in kaj je še treba storiti.Nabavljena so bila v sistemu prometnega davka.
Je zelo nujno, hvala.
Pa še nekaj: če se govori o nabavni vrednosti, kaj je mišljeno s tem, ali vrednost po fakturi(brez davka), ali vrednost s popravki.
lep pozdrav
Kodda
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Kodda »

v analitični evidenci imate nabavno vrednost in vrednost popravkov za odpisanom osnovno sredstvo, ta zneska sta verjetno že enaka, saj mislim, da je že v celoti odpisano. V glavni knjigi knjižite d/050 in
k/040.
maja123
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a maja123 »

Mene pa zanima tole: v naši firmi imamo nekaj strojev, ki so že dalj časa odpisana (smo jih že dokončno amortizirali), vendar pa so še vedno v uporabi. Zanima me ali moram zato knjižiti kakšne posebne prihodke. Njihova tržna vrednost je seveda višja kot knjižna, ki je sedaj 0. Nameravala sem knjižiti tako, da dokler jih ne prodamo ne bom knjižila nobenih prihodkov , stroškov pa tudi ne ,ker so že zamortizirana. Takrat ,ko jih bomo prodali, pa bom knjižila prihodke od prodaje OS.
Zanima me ali je tako prav?
Poleg tega smo lani kupili stroj večje vrednosti. Amortizacijsko stopnjo sem dala 25%. Tako bom stroj zamortizirala v 4 -ih letih. Sedaj pa razmišljam,da bi stopnjo znižala, saj bomo stroj uporabljali dalj časa . Zanima me ali lahko stopnjo znižam na osnovi internega sklepa direktorja.
lp
Odgovori