otvoritev osnovna sredstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lev76
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

otvoritev osnovna sredstva

Odgovor Napisal/-a lev76 »

Imam eno težavo-spet[:o)]
In sicer na 01.01.04 je bila narejena otvoritev na kto 047 v določeni višini.Ko sem potem prenašala sredstva v uporabo na kto 040, sem ugotovila, da bi morala prenesti večji znesek (3.979,30 sit) iz 047. Ker pa na tem kontu ni takega salda, prepričana pa sem da je register OS in njegova vrednost pravilna, ne vem kako poknjižiti oz. odpraviti razliko[?][?]
Ali se mogoče kateremu pojavi kakšna ideja?
Res je da obračunavamo odbitni delež in verjetno se je prejšnja računovodkinja malo zapletla s tem.Posledično smo si verjetno odbili več ddv-ja kot bi si ga lahko.Če knjižim takole v breme 047 in v storno 160 isti znesek, ali bi bilo ok? Kaj pa potem pri obračunu ddv in v bilanci, kaj naredim s tem zmanjšanjem ddv-ja in kako gre to v obrazec ddv-o, če sploh gre?
Lepo prosim[:I][:I]
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz bi v vašem primeru ponovno pregledal vse dokumente, ki se nanašajo na omenjena osnovna sredtva v pridobivanju, prekontroliral knjižbe ter tudi vnose v register osnovnih sredstev. Lahko gre le za napačen zajem podatkov, mogoče gre res (ne)upoštevan DDV, preverite še obračune DDV. Če (ko) odkrijete napako, se pač prilagodite dejanskemu stanju in »pozabite« da je šlo mogoče za napačno otvoritev.
Tudi jaz sem nasledil vodenje dirme, kjer z DDV ni bilo vse prav, enostavno sem poklical referentko za nasvet. Za nazaj ne vi niste odgovorni. Težko je svetovati glede knjiženja, ker nam (kot verjetno zaenkrat) tudi vam še niso znana.

PS.: Nisem vam navedel nič kaj novega, a mogoče boste dobili namig.

LP, Mirko
lev76
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lev76 »

Mirko najlepša hvala za pomoč, sem potihem upala, da se boste odzvali na temo:).
Tudi sama sem že razmišljala o tej možnosti in upala, da mi kdo pove popelje skozi kakšno "lažjo" varianto.Osnovnih sredstev imam namreč zelooo veliko in zadeva ni tako enostavna.:shock:[xx(]
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Popolnoma razumem, nekoč sem tudi jaz vodil OS v večji firmi, inventarnih številk je bilo prek 12000, pa še 15 enot ... , pa še nov sem bil. Največkrat sem "kiks" odkril nenamenoma, ov jutranji kavici se mi je posvetilo. Ker ne gre za veliko vrednost, res ne kaže komplicirat, vsaj jaz ne-bi.

Če daste to v odhodke, magari nepriznane..., DDV pa (saj je od prej)...; navsezadnje bi šlo iz OS prek amortizacije tudi tja, a ne?

Instant metode pa če hočemo biti natančni res ne poznam.

Mirko
marja
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a marja »

Mirko hvala za vse odgovore, ki jih posredujete na forumu. Kadar je kakšen problem zares pravi, vedno najdem vaš odgovor. Očitno imate veliko izkušenj pri delu in veliko volje pomagati.
Lep pozdrav

Marja
Odgovori