LEP POZDRAV
Od stranke -fizične osebe sem prejel gotovino (kot avans) v višino 500.000,00 sit. Sem d.o.o. in sem stranki napisal blagajniški prejemek. Nato sem pa se isti dan denar polozil na TRR in stranki poslal avansni racun. Sem ravnal prav ? Zaradi visine zneska mislim-so kje omejitve?
LP HVALA
PREJEM GOTOVINE
Moderator: Mirko Zbačnik
-
dominik111
- Nov član

- Kraj: Slovenia
Fizične osebe lahko še vedno plačujejo z gotovino, tu ni nič narobe. Prav je tudi, da ste denar položili na TRR (ker ste d.o.o., je to obvezno storiti najkasneje naslednji delovni dan po prejemu gotovine).
Avansni računi pa za fizične osebe niso več obvezni, če je promet opravljen v istem mesecu, kot je bil prejet avans. Pomembno je namreč, da avans v istem mesecu vključite v obračun DDV. Pardon, saj niti ne vem, če ste sploh davčni zavezanci.
Pozdrav!
Anela
Avansni računi pa za fizične osebe niso več obvezni, če je promet opravljen v istem mesecu, kot je bil prejet avans. Pomembno je namreč, da avans v istem mesecu vključite v obračun DDV. Pardon, saj niti ne vem, če ste sploh davčni zavezanci.
Pozdrav!
Anela
Uni,
mislim da to ne drži. Francl gre lahko v podjetje, ki prodaja avtomobile, iz vrečke strese pet milijonov in odpelje nov avto. Če pa avto kupuje Francl d.o.o. ali Francl s.p., pa tega ne more narediti. Za fizične osebe ni nobene omejitve glede gotovinskih zneskov. Samo koliko si upaš nesti v vrečki...
LP
Peter
-------
Nisem računovodja. Se še učim.
mislim da to ne drži. Francl gre lahko v podjetje, ki prodaja avtomobile, iz vrečke strese pet milijonov in odpelje nov avto. Če pa avto kupuje Francl d.o.o. ali Francl s.p., pa tega ne more narediti. Za fizične osebe ni nobene omejitve glede gotovinskih zneskov. Samo koliko si upaš nesti v vrečki...
LP
Peter
-------
Res je, višina plačila akontacije fizične osebe ni omejena. Strinjam se, da ste prav ravnali. Tudi če avansni račun ni obvezen za fizične osebe in promet ni opravljen v obdobju plačila avansa, še zmeraj delam avansni račun, ki ga sicer fizični osebi ne pošljem. Se pa tako vključi v knjigo prejetih avansov, da ne pozabim obračunati ddv.
LP:oops:
LP:oops:
Bom pa še nekaj vprašal v to temo:
Poslujem kot s.p., 99,9% plačil imam preko TRR. Kaj pa če pride stranka in mi plača z gotovino. Nimam blagajne (kot jo ima moja frizerka). Je dovolj, da izstavim dobavnico/račun in nanj napišem plačano v gotovini in nato naredim prenos iz podjetja v gospodinjstvo (na 9200)? Ali moram napisati tudi blagajniški prejemek? Položiti gotovino na TRR?
Tnx!
LP
Peter
-------
Poslujem kot s.p., 99,9% plačil imam preko TRR. Kaj pa če pride stranka in mi plača z gotovino. Nimam blagajne (kot jo ima moja frizerka). Je dovolj, da izstavim dobavnico/račun in nanj napišem plačano v gotovini in nato naredim prenos iz podjetja v gospodinjstvo (na 9200)? Ali moram napisati tudi blagajniški prejemek? Položiti gotovino na TRR?
Tnx!
LP
Peter
-------