Dnevnice za "terence"
Moderator: Mirko Zbačnik
-
KLEMENTINA
- Novinec

- Kraj: Slovenia
Dnevnice za "terence"
Na seminarju na lokalni Obrtni zbornici v za
etku februarja za dav
no napoved 2004 sem med drugum razumela, da po 1.1.2005 ni ve
dnevnic za takoimenovane "terence". Dav
no naj bi bila priznana samo dnevnica do viaine 1200 SIT.
Ali kdo ve o tem kaj ve
? Kje in kdaj je bilo v zvezi s tem kaj objavljeno? V svetovalcu Obrtnika o tem do zdaj nisem ni
zasledila,
eprav je bilo tako nakazano na seminarju.
Hvala za odgovor in uspeano delo vsem.
etku februarja za dav
no napoved 2004 sem med drugum razumela, da po 1.1.2005 ni ve
dnevnic za takoimenovane "terence". Dav
no naj bi bila priznana samo dnevnica do viaine 1200 SIT.
Ali kdo ve o tem kaj ve
? Kje in kdaj je bilo v zvezi s tem kaj objavljeno? V svetovalcu Obrtnika o tem do zdaj nisem ni
zasledila,
eprav je bilo tako nakazano na seminarju.
Hvala za odgovor in uspeano delo vsem.
1200 sit je neobdavčen znesek povračila stroškov prehrane. Kar pa ne smete mešati z dnevnicami. To so povračila stroškov prehrane na terenu. Pobrskajte po forumu in boste našli na dolgo in široko razložena nova pravila. Pa tudi v Obrtniku JE bilo objavljeno.
Birokm, morda bi kdaj vendarle morali upšoštevati mnenja drugih.
Birokm, morda bi kdaj vendarle morali upšoštevati mnenja drugih.
Lep pozdrav
Nataša
Nataša
Vsaj nekaj sem se že naučil. Ampak kolikor se trudim, da namignem na kaj kar se mi zdi prav, mi čisto nič ne pomaga, da bi tudi kdo meni pomagal. Ze kar nekaj časa stokam, da ne vem kako naj knjižim nakup zunanjegaq diska (v forumu za knjiženja), pa mi še zdaj ni nihče namignil kaj naj delam s tem računom in plačanim MWSt-jem oz. DDV-jem. Help me, please, help me !
Maksim
DNEVNICE
TUDI MENE ZANIMA, KAJ LAHKO OBRAČUNAMO ŠOFERJEM, KATERI OPRAVLJAJO VSAKI DAN PREVOZE. NAPRIMER GR NA POT OB 4.00 IN SE VRNE OB 23.45 URI. NJEGOVA POT JE POTEKALA TUDI V DRŽAVO HRVAŠKO.
MORAŠ PA TUDI POROČAT BANKI SLOVENIJE O TUJIH DNEVNICAH.
KAJ JE SEDAJ S TEM???
VSEM HVALA. MILENA
MORAŠ PA TUDI POROČAT BANKI SLOVENIJE O TUJIH DNEVNICAH.
KAJ JE SEDAJ S TEM???
VSEM HVALA. MILENA
MILENA
Včasih dobim občutek, kot da hočemo komplicirati:
DNEVNICE - 4. člen Uredbe
(dnevnice)
(1) Če traja službeno potovanje v Sloveniji nad 12 do 24 ur, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva dnevnica do višine 3600 tolarjev; če traja službeno potovanje v Sloveniji nad 8 do 12 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 1800 tolarjev; če traja službeno potovanje v Sloveniji nad 6 do 8 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 1260 tolarjev.
(2) Če traja službeno potovanje v tujini nad 14 do 24 ur, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva dnevnica do višine zneska, ki je za posamezno državo oziroma območje določen v Prilogi 1, ki je priloga in sestavni del te uredbe; če traja službeno potovanje v tujini nad 8 do 14 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 75 odstotkov zneska iz Priloge 1 te uredbe; če traja službeno potovanje v tujini nad 6 do 8 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 25 odstotkov zneska iz Priloge 1 te uredbe.
(3) Če je narava dela takšna, da se v pretežni meri opravlja izven sedeža delodajalca in se delojemalec vsakodnevno vrača v kraj kjer prebiva, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena, ne všteva povračilo stroškov prehrane med delom, do višine in pod pogoji, ki so določeni v 2. členu te uredbe.
(dnevnice)
(1) Če traja službeno potovanje v Sloveniji nad 12 do 24 ur, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva dnevnica do višine 3600 tolarjev; če traja službeno potovanje v Sloveniji nad 8 do 12 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 1800 tolarjev; če traja službeno potovanje v Sloveniji nad 6 do 8 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 1260 tolarjev.
(2) Če traja službeno potovanje v tujini nad 14 do 24 ur, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva dnevnica do višine zneska, ki je za posamezno državo oziroma območje določen v Prilogi 1, ki je priloga in sestavni del te uredbe; če traja službeno potovanje v tujini nad 8 do 14 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 75 odstotkov zneska iz Priloge 1 te uredbe; če traja službeno potovanje v tujini nad 6 do 8 ur, se v davčno osnovo ne všteva dnevnica do višine 25 odstotkov zneska iz Priloge 1 te uredbe.
(3) Če je narava dela takšna, da se v pretežni meri opravlja izven sedeža delodajalca in se delojemalec vsakodnevno vrača v kraj kjer prebiva, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena, ne všteva povračilo stroškov prehrane med delom, do višine in pod pogoji, ki so določeni v 2. členu te uredbe.
zoa
Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
(3) Če je narava dela takšna, da se v pretežni meri opravlja izven sedeža
Me zanima, kaj mislite, kaj bi to bilo "narava dela" in "v pretežni meri"...
Pri nas imamo monterje, ki gredo na terensko montažo (in se dnevno vračajo) cca. par dni na mesec. Ostanek delajo na sedežu podjetja v proizvodnji. Razporejeni so na delovno mesto monter.
Kaj mislite, je mera dovolj nepretežna, da jim lahko izplačamo neobdavčeno dnevnico v celoti?
Me zanima, kaj mislite, kaj bi to bilo "narava dela" in "v pretežni meri"...
Pri nas imamo monterje, ki gredo na terensko montažo (in se dnevno vračajo) cca. par dni na mesec. Ostanek delajo na sedežu podjetja v proizvodnji. Razporejeni so na delovno mesto monter.
Kaj mislite, je mera dovolj nepretežna, da jim lahko izplačamo neobdavčeno dnevnico v celoti?
odgovor za Sivcka:
Če imaš zaposlene monterje in kolikor razumem tvoje vprašanje so ti monterji večji del zaposleni v proizvodnji, vendar pa gredo sem pa tja tudi na teren zmontirat nek izdelek se pa vrnejo vsak dan domov (to pomeni, da ne prespijo na terenu) potem jim pripada samo regres za prehrano v maksimalni višini 1.200 SIT, nikakor pa ne dnevnica.
odgovor za Maksim:
Če nisi pri nakupu diska povedal trgovcu tvoje identifikacijske številke za DDV ti je seveda zaračunal njihov DDV. Od naše države ga nimaš pravice zahtevati nazaj, zato celoten račun skupaj z avstrijskim DDV-jem knjiži v stroške.
Če imaš zaposlene monterje in kolikor razumem tvoje vprašanje so ti monterji večji del zaposleni v proizvodnji, vendar pa gredo sem pa tja tudi na teren zmontirat nek izdelek se pa vrnejo vsak dan domov (to pomeni, da ne prespijo na terenu) potem jim pripada samo regres za prehrano v maksimalni višini 1.200 SIT, nikakor pa ne dnevnica.
odgovor za Maksim:
Če nisi pri nakupu diska povedal trgovcu tvoje identifikacijske številke za DDV ti je seveda zaračunal njihov DDV. Od naše države ga nimaš pravice zahtevati nazaj, zato celoten račun skupaj z avstrijskim DDV-jem knjiži v stroške.