Delo v tujini in dohodnina?
Moderator: Mirko Zbačnik
Delo v tujini in dohodnina?
Iz ameriškega podjetja sem prejemal preko leta za moje usluge denar v obliki čekov. Zanima me kako je s tem v dohodnini? Sem zavezan, da to vpišem ali ne? Delo ni potekalo v Sloveniji?

Zadnjič spremenil wilko, dne 21 Mar 2005, 15:49, skupaj popravljeno 1 krat.
Vili
Zakaj pa ne? Jaz nisem ravno pristaš plačevanja davka in se rajši kregam, kot da bi plačevali, vendar mislim, da to pa le ne bi naredila.
Nekje vam bodo zaračunali to, saj stvari le nisto tako nepregledne, da bi jih lahko poskrili. Obstajajo tudi sodbe v kazenskih postopkih, kjer nekdo ne more dokazati izvora denarja. Jaz se s tem vsekakor ne bi igrala 
Banke, kolikor jaz vem, pošiljajo izpisek prometa na davčno. Je pa v januarski številki Davčnega biltena podobno vprašanje in DURS odgovarja, da je davčni zavezanec oz. rezident zavezan za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki imajo vir v Sloveniji in od vseh dohodkov, ki imajo vir izven Slovenije. Vprašanje pa se tudi nanaša na neke prihodke iz Amerike. To pa pomeni, da je treba te stvari prijaviti, je pa vsekakor to odločitev posameznika in njegove volje, koliko je pripravljen tvegati. 
Mislim, da banke še vedno varujejo naše podake; nekaj je bilo govora o tem, da banke dajejo podatke davčni le v primeru davčne kontrole. Lahko pa je tudi drugače. Vsak priliv na trr tudi ni obdavčljiv. Pač pa je pri vnovčitvi čeka potrebno banki dati vse podatke, tudi razlog, zakaj si prejel ček, ki ga vnovčuješ.
Poslovne banke so dolžne poročati BS o prilivih iz tujine, na račune. Če pa je bil ta denar poslan fizično kot ček in ne na vaš TRR, potem pa je to drugače. Strinjam se z vami da bi vam čeke lahko pošiljal stric, kar pa ni obdavčeno. Na vas je da se odločite kaj boste prijavili in kaj ne. Kot pa so rekli kolegi pred mano, ne izplača se goljufati davkarije, ker vam lakho zelo hitro zadiha za vrat.
Glede privatnosti podatkov pa si ne delajte utvar da ne vedo kakšne prilive ima kdo, kje ima odprte račune ipd. Vedo vse.
Glede privatnosti podatkov pa si ne delajte utvar da ne vedo kakšne prilive ima kdo, kje ima odprte račune ipd. Vedo vse.
Zdravo!
Tudi jaz imam enak problem kot wilko. Iz tujine sem lani dobil par cekov, ki so sli na vnovcenje, denar pa je potem prisel na moj TRR. Ali lahko DURS vidi to?
V katero kategorijo pri napovedi dohodnine moram prijaviti te dohodke? Slo je za placilo izdelave programske opreme. A se to lahko prikaze kot avtorski honorar, ceprav nimam nobene pogodbe? Ce to ni AH, kam naj vkljucim? Placa verjetno ne...
LP,
podre
Tudi jaz imam enak problem kot wilko. Iz tujine sem lani dobil par cekov, ki so sli na vnovcenje, denar pa je potem prisel na moj TRR. Ali lahko DURS vidi to?
V katero kategorijo pri napovedi dohodnine moram prijaviti te dohodke? Slo je za placilo izdelave programske opreme. A se to lahko prikaze kot avtorski honorar, ceprav nimam nobene pogodbe? Ce to ni AH, kam naj vkljucim? Placa verjetno ne...
LP,
podre
wilko kako to mislite, ali tudi v tujini? Ali naša davkarija ve kaj se dogaja s Slovenskimi državljani v tujini, ali če je povezana z davčnimi uradi po posameznih državah?
Kot sem rekla že prej, če je bil denar nakazan iz tujine od podjetja na račun odprt pri banki, ki deluje v Sloveniji, potem je to pametno prijaviti. Če pa ste po pošti dobili čeke in jih potem vnovčili, denar pa sami nakazali na svoj račun, potem vam tega ni potrebno prijaviti, saj bi bil denar lahko kakršnegakoli izvora.
Kot sem rekla že prej, če je bil denar nakazan iz tujine od podjetja na račun odprt pri banki, ki deluje v Sloveniji, potem je to pametno prijaviti. Če pa ste po pošti dobili čeke in jih potem vnovčili, denar pa sami nakazali na svoj račun, potem vam tega ni potrebno prijaviti, saj bi bil denar lahko kakršnegakoli izvora.