spoštovani,
sem registrirana samostojna ustvarjalka na področju kulture, letos sem začela z enostavnim knjigovodstvom.
Načrtujem nakup računalnika v Italiji. Trgovec mi je namignil, da obstaja možnost posebnega načina plačila za poslovne subjekte in sicer preko bančnega nakazila. Prednost je v tem, da mi ni potrebno plačati IVE kar je po naše DDV. Prosim za nasvet v zvezi s tem postopkom, ali obstajajo neki posebni obrazci in v končni fazi ali to pomeni, da moram plačati DDV v Sloveniji ali ne? V katerem primeru lahko nakup štejem v stroške pri svojem knjigovodstvu.
hvala in lep pozdrav,
mara
nakup računalnika za kulturnike
Moderator: Mirko Zbačnik
Če ste registrirani za obveznost obračuna DDV in imate svojo indentifikacijsko številko za DDV, potem jo izročite italijanskemu trgovcu, ki vam ob prodaji ne bo obračunal italijanskega DDV, boste pa sami izvedli samoobdavčitev, si sami obračunali DDV, ga prikazali v obrazcu obračuna DDV, ob knjiženju računa pa si ga nato odbili kot vstopnega.
Tako nekako to gre
upam, da se bo oglasil še kdo, ki postopek obvlada bolj podrobno. 
Tako nekako to gre
Če niste zavezanka za DDV, potem nakup brez DDVja ni mogoč!
Torej če si za nabave v Sloveniji ne morete odbijati DDVja, tudi v Italiji ne morete kupiti blaga brez IVE. (To bi moral vedeti tudi "vaš" trgovec, saj bi mu morali v primeru nakupa blaga "brez IVE" predložiti vašo identifikacijsko številko za DDV.
Torej če si za nabave v Sloveniji ne morete odbijati DDVja, tudi v Italiji ne morete kupiti blaga brez IVE. (To bi moral vedeti tudi "vaš" trgovec, saj bi mu morali v primeru nakupa blaga "brez IVE" predložiti vašo identifikacijsko številko za DDV.
Urša