odpravnina nad uredbo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nabi
Novinec
Novinec
Kraj: kranj

odpravnina nad uredbo

Odgovor Napisal/-a nabi »

Izplačati moramo odpravnino, ki presega deset mesečnih povprečnih plač v RS - katero mesečno povprečno plačo v RS moram upoštevati za neobdavčen znesek?
nina
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Običajno se upošteva zadnja znana povprečna mesečna plača v RS, ko se izplačuje dohodek oziroma v tem primeru odpravnina. :)
osnovnasola
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a osnovnasola »

Neobdavčen znesek je fiksen in znaša 825.000,00 tisoč tolarjev.

Lp
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Pri odpravninah je potrebno kar malo popazit. Odvisne so od delovne dobe in kolektivne pogodbe. Povprečna plača pa je tukaj mišljena kot povprečje njegovih plač v zadnjih treh mesecih. Sešteješ tri bruto plače in podeliš s tri. To ti predstavlja osnovo.
Npr.: 300.000,00 sit je povprečje treh njegovih plač pred odpovedjo. In delal je pri vas tri leta. 1/5 od tega je neobdavčena. Vse kar je nad je obdavčeno. Izplačat jo morate do prekinitve oz. ob prekinitvi - po OZ. Pa izpolnjeni morajo biti pogoji za odpoved, kjer ima pravico do odpravnine.

109. člen
(odpravnina)
(1) Delodajalec, ki odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali iz razloga nesposobnosti, je dolžan izplačati delavcu odpravnino. Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali ki bi jo prejel delavec, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.(2) Delavcu pripada odpravnina v višini:
- 1/5 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do pet let;
- 1/4 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu od pet do 15 let;
- 1/3 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu nad 15 let.
(3) Za delo pri delodajalcu se šteje tudi delo pri njegovih pravnih prednikih.
(4) Višina odpravnine ne sme presegati 10-kratnika osnove iz prvega odstavka tega člena, če v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti ni določeno drugače.
(5) V postopku prisilne poravnave se delavec in delodajalec lahko pisno sporazumeta o načinu izplačila, obliki ali zmanjšanju višine odpravnine po drugem odstavku tega člena, če bi bil zaradi izplačila odpravnine ogrožen obstoj večjega števila delovnih mest pri delodajalcu.
lp, irenca
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Le majhen popravek irence:
Če je delal pri vas 3 leta ima takrat pravico do 3/5 navedenega povprečja (3 * 1/5)
Povprečno plačo v Slo pa mislim, da vzamete v primeru, če je njegovo povprečje manjše od republiškega povprečja.
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

jambolaja,
hvala za popravek, res je krat leta. Za povprečno plačo pa jaz ne vem. Ko sem imela odpravnine, sem prebrala Zakon, pa na GZS sem klicala, tako da sem v dvomih, če jo sploh upoštevaš. To je bilo relevantno pred tem novim zakonom o delovnih razmerjih.
lp, irenca
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Osnovna šola, kje ste našli podSlikaatek fiksen neobdavčen 825.000 . sit
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

825.000,00 sit je za odpravnino ob upokojitvi najvišji znesek, ki se ne všteva v davčno osnovo (10.člen Uredbe o povračilu stroškov). :) :)
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Hvala lotica sem že našla. :lol:
Odgovori