popravljanje narobe poknjiženega
Moderator: Mirko Zbačnik
popravljanje narobe poknjiženega
Iz leta 2002 in 2003 imamo po knjigovodskih listinah odprte postavke na dobaviteljih. Imeli smo rač.drugje, sedaj pa smo ga prenesli nazaj v matično podjetje in bi rada to popravila.
Npr. pri dobavitleju XX je potrjen IOP da je stanje 0, jaz pa imam v knjigah odprto še 20.000,00 sit iz leta 2003. Zanima me kako naj to poknjižim in popravim stanje. Katere konte naj uporabim. Predvidevam, da tak stroške ni davčno priznan.
Hvala za pomoč!
Lp
Npr. pri dobavitleju XX je potrjen IOP da je stanje 0, jaz pa imam v knjigah odprto še 20.000,00 sit iz leta 2003. Zanima me kako naj to poknjižim in popravim stanje. Katere konte naj uporabim. Predvidevam, da tak stroške ni davčno priznan.
Hvala za pomoč!
Lp
Ja tiste terjatve, ki so upravičene je res potrebno izterjati, kaj pa tiste, ki so bile plačane, pa niso pravilno poknjižene? Računovodstvo sem prejela v delo za to podjetje v letošnjem letu in nevem kako jim je prejšnje računovodstvo knjižilo plačila in kako jim je lahko sploh ŽR štimal, če so računi še vedno odprti?!
Jaz ne bi knjižil 220/769, če gre za neusklajenost papirjev, ne pa za odpis dolga. Dobavitelja bi prosil za prometno kartico in jo primerjal z našo. mogoče je bil račun plačan v gotovini, pa v računovodstvo ni bil dostavljen blagajniški prejemek, ali pa se je po pomoti zapiralo plačilo kakšnega drugega dobavitelja.
Preverite.
Preverite.
Hja, pri terjatvah gre za kupce. Največja težava pa je v tem, da so to fizične osebe, ki plačujejo po posebnih položnicah. Stanje TRR na dan 31.12. in 1.1. se mi ujema, jaz ne vem kako so med letom knjižili, da jim sploh štima TRR, ker so računi še med terjatvami, dejansko pa so bili plačani.
Ali se lahko odpre kakšen konto, kjer bi se izkazovali popravki?
Ali se lahko odpre kakšen konto, kjer bi se izkazovali popravki?
Na osnovi česa pa vidite, da so terjatve dejansko zaprte, če gre za fizične osebe?
Potem morate imeti tudi posebne položnice o katerih govorite, drugače ne morete vedeti, da je račun bil plačanin plačilo pravilno poknjiženo.
Če vam TRR štima, je zmeda na kakšnem drugem kontu, ne le v R12, saj je potem očitno da se je knjižilo nekaj drugega in ne zapiralo računov.
Ste preverili, če štimata aktiva in pasiva v bilanci stanja(ne boste verjeli, so tudi takšna podjetja, ki oddajo bilance v katerih a. in p. ne štimata)?
Jaz bi se zadeve lotil tako, da bi od prejšnjega servisa zahteval vse izpise, vključno s prometnimi karicami, potem pa vsak izdan račun in vsako plačilo računa preveril ročno. Vem, zadeva je precej dolgotrajna, lahko pa obrodi sadove. kajti, če boste kar nekaj odpisali, se vam čez čas ali pa leto lahko zgodi, da se vam vse skupaj vrne kot bumerang.
Če pa že boste kaj odpisovali, ne pozabite da gre za davčno nepriznane odhodke.
Močne živce in lep večer,
Sven
Potem morate imeti tudi posebne položnice o katerih govorite, drugače ne morete vedeti, da je račun bil plačanin plačilo pravilno poknjiženo.
Če vam TRR štima, je zmeda na kakšnem drugem kontu, ne le v R12, saj je potem očitno da se je knjižilo nekaj drugega in ne zapiralo računov.
Ste preverili, če štimata aktiva in pasiva v bilanci stanja(ne boste verjeli, so tudi takšna podjetja, ki oddajo bilance v katerih a. in p. ne štimata)?
Jaz bi se zadeve lotil tako, da bi od prejšnjega servisa zahteval vse izpise, vključno s prometnimi karicami, potem pa vsak izdan račun in vsako plačilo računa preveril ročno. Vem, zadeva je precej dolgotrajna, lahko pa obrodi sadove. kajti, če boste kar nekaj odpisali, se vam čez čas ali pa leto lahko zgodi, da se vam vse skupaj vrne kot bumerang.
Če pa že boste kaj odpisovali, ne pozabite da gre za davčno nepriznane odhodke.
Močne živce in lep večer,
Sven
Ja, od prejšnjega računovodstva je težko kaj dobiti. Poslali so mi odprte postavke na dan 31.12.2004 in že tam se saldo ne ujema s tistim zneskom, ki je v bilanci. A in P v bilanci pa štimata.
Kam so to poknjiževali mi ni ravno jasno. Knjiženje plačil je pa res najlažja stvar: na eni strani zapreš terjatev na drugi povečaš TRR in je zadeva adakta. Pa še plačila so po posebnih položnicah, kjer je točen sklic na številko računa.
Tudi sama sem razmišljala, da bi šla vse račune in plačila skozi, vendar se ene zadeve vlečejo še iz leta 2000, druga težava pa je v tem, da imajo mesečno izdanih čez 700 računov.
Očitno me čaka težko delo.
Kam so to poknjiževali mi ni ravno jasno. Knjiženje plačil je pa res najlažja stvar: na eni strani zapreš terjatev na drugi povečaš TRR in je zadeva adakta. Pa še plačila so po posebnih položnicah, kjer je točen sklic na številko računa.
Tudi sama sem razmišljala, da bi šla vse račune in plačila skozi, vendar se ene zadeve vlečejo še iz leta 2000, druga težava pa je v tem, da imajo mesečno izdanih čez 700 računov.
Očitno me čaka težko delo.
Ja mejdun, no. Komaj verjamem, da pri današnji konkurenci še kdo tako šlampasto knjiži.
A pa ste pogledali, kam so ta plačila poknjižili, če pravite, da TRR štima? Morebiti kar na prihodke, potem niste imeli rezultat ta prav... Na kontu prihodkov se po moje da pogledati, če so ta plačila tam poknjižena po banki?
In na dnevniku knjiženja, ki se mora po SRS 22.16 konec leta natisniti, bi moralo biti tudi razvidno, kam so "vtaknili!" tisti denar.
A pa ste pogledali, kam so ta plačila poknjižili, če pravite, da TRR štima? Morebiti kar na prihodke, potem niste imeli rezultat ta prav... Na kontu prihodkov se po moje da pogledati, če so ta plačila tam poknjižena po banki?
In na dnevniku knjiženja, ki se mora po SRS 22.16 konec leta natisniti, bi moralo biti tudi razvidno, kam so "vtaknili!" tisti denar.