Čebelnjak

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Čebelnjak

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vodim stranko, za katero moram izstaviti račun za izdelavo projekta elektroinštalacij za čebelnjak. Stranka je navedla njegovo davčno številko in da ima popoldanski "s.p,". Ko sem previrjal na VIES, mi ga ni izpisalo, tudi na PISR ga nisem našel. Je ožno, da je registriran pred kratkim in ga ni še nikjer v evidencah, ali pa je dal neresnične podatke. Drugje pa ne dajejo podatkov za fizične osebe. Kako je z DDV-za čebelnjak, saj je verjetno 20%, kerto ni stanovanjski objekt.

Kaj predlagate, izstavim račun kot fizični osebi, ali naj to osebo pokličem in preverim kakšen status ima (upam da bo vedel)?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Prosi ga da ti pošlje kopijo priglasitvenega lista (ker ga drugače ne moreš vnesti kot partnerja), pa bo jasno kako in kaj.
Za DDV pa ne vem, je pa pametno pogledat v zakon, ker je čebelarstvo nekaj takega kot domača obrt.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Če vam je dal le davčno številko, ne pa identifikacijske, verjetno sploh ni identificiran za namene ddv. Lahko ga pokličete ali pa izstavite račun kot ste nameravali. Veliko novih podjetnikov (tako s.p.-jev kot d.o.o.-jev) pa v začetku sploh ne loči med DŠ in ID; imam primer novoustanovljenega, čisto frišnega s.p.-ja, ki si je še pred začetkom poslovanja in pridobivanja statusa dal na vse žige, programe in glave dopisov "montirati" tisti SI pred davčno številko, ker je mislil, da tako mora biti. Malo je pogledal račune od drugih in naredil zmešnjavo.
Pri določitvi stopnje za ddv pa razmišljam enako kot vi; malo za hec, čeprav ni petek: čebelnjak lahko postane tudi "stanovanjski objekt", kot pri mojem znancu, ko se je grdo sprl z ženo in je nekaj dni in noči bival ravno v čebelnjaku.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Pa še prav prijetno stanovanje je lahko to, le posedanje na klopci pred čebelnjakom je včasih bolj napeto.... (imam strica, ki ima v naši vasi čebelasrkostanovanjski objekt).

Sem že vspostavil stik s tem čebelarjem in bom videl kako in kaj.
Slika
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori