Bolniška - porodniška pri s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kekec77
Novinec
Novinec

Bolniška - porodniška pri s.p.

Odgovor Napisal/-a kekec77 »

Pozdravljeni!
Potrebujem pomoč oz. nasvet. Sem s.p. in imam zaposleno delavko, ki trenutno zaključuje s porodniškim dopustom. Delo naj bi nastopila 2.9. Sedaj je ponovno noseča. Tokrat je rizičnost nosečnosti visoka in zdravnik ji je predlagal bolniški stalež in mirovanje. Zanima me ali tudi v začetku nosim stroške povezane z njo (prispevki, plača) jaz, ali ZZZS (glede na to, da po porodniškem dopustu takoj nadaljevala z bolniško). Kakšno plačilo dobiva za čas bolniškega staleža (kaj je osnova) in kako se ji bo kasneje obračunavala porodniška?
Hvala za ponoč,

lep pozdrav.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Predlagam, da se za natančne informacije obrnete za ZZZS.

Jaz si to razlagam takole.

Porodniška se zaključi. Prvih 30 delovnih dn bolniškei gre v vaše breme in sicer 80 % na plačo kot če bi delala( oziroma po vaši kolektivnipogodbi ) Za bolniško nad 30 dni dobite rafundacijo iz ZZZS s tem, da se obračuna 90 % od lanskega povprečja. Delavka je za lanska izplačila porodniške dobila obvestilo za dohodnino od katerega bi morala en del poslati vam. Na tem obvestilu piše osnova za izračun bolniške nad 30 dni.
Upoštevate vaša izplačila v lanskem letu( po napovedi za dohodino ) in izplačilo porodniške po lanskem letu po obvestilu, ki vam ga je dala.

Se pravi obračunate: osnovo / letne ure * revalorizacijski faktor * mesečni fond ur

Delavki za letošnje leto pripada tudi cel dopust ( ne glede, da ga ne bo mogla izkoristiti) in cel regres.

Pozdrav vsem,

MG
Odgovori