prevozne storitve

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mira95
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

prevozne storitve

Odgovor Napisal/-a mira95 »

Avtoprevoznik opravlja prevoze v tujino. Po 23.členu pravilnika o DDV je del prevoza opravljenega v tujini neobdavčen, del,ki pa je opravljen v Sloveniji pa obdavčen. Če pa berem še 31.člen ZDDV druga točka pa pravi, da promet storitev, vključno prevoznih, ki je neposredno povezan z izvozom je oproščen plačila DDV.
Jaz mislim,če avtoprevoznik pelje blago v tujino, da je ta prevoz neposredno povezan z izvozom.
Mi smo do sedaj upoštevali 23.člen pravilnika in obračunavali DDV od dela prevoza v Sloveniji. Če pa berem še 31.člen ZDDV nisem pa več prepričana, če delamo prav.
Prepričana sem, da ima tudi kdo od vas izkušnje z tem in Vas prosim, za vaše mnenje.
Za odgovor se Vam zahvaljujem.:roll:
bojka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bojka »

Če voznik pelje izvozno blago v tujino se upošteva 31.člen druga točka ZDDV - torej se izstavi račun v celoti brez davka. Če pa voznik pripelje uvozno blago v Slovenijo se upošteva 23.člen pravilnika DDV-se voznina do SLO meje že upošteva v davčno osnovo na ECL in ko vi dobite račun od prevoznika je na njem opredeljen prevoz v tujini do SLO meje brez davka (ker je že obdavčen na carinski deklaraciji), od SLO meje pa do kraja raztovora pa z davkom. Ker se mi je postavljalo vprašanje odkod pa špediter ve koliko je voznina do SLO meje sem dobila odgovor, da če ne dobijo podatka od voznika vzamejo standardni cenik prevozov in voznino določijo sami. Če preberem vaše vprašanje potem neupravičeno zaračunavate DDV pri izvozu za slovenski del voznine.
LP
Bojči
Gorazd
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

Prevoznik pripelje iz tujine v Slovenijo blago. Kupec to blago kmalu po raztovoru izvozi v tretjo državo po drugem prevozniku. Ali prevoznik obračuna DDV na slovenski del prevoza (od meje do kupca)?

Gorazd
bojka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bojka »

Če se blago raztovori v Sloveniji (nima več "carinske plombe"), oziroma, če je narejena carinska deklaracija potem da. Naslednji prevoz v tretjo državo pa ima že značaj izvoza.

LP
Bojči
mira95
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a mira95 »

Najlepša hvala za odgovor. Pa še to. Ali potem napišete na fakturo, da je promet oproščen DDV po 2.odstavku 31. člena DDV.
Da si je podjetnik obračunaval DDV po 23. členu pravilnika o DDV se je pozanimal pri davčnem svetovalcu - mislim, da se bo zopet obrnil nanj po odgovor.

Prijeten dan vsem na forumu. :D
Odgovori