davčna inšpekcija

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

mum
Začetnik
Začetnik

davčna inšpekcija

Odgovor Napisal/-a mum »

Najprej en lep pozdrav vsem!

Nekaj je bilo že napisanega na temo davčne inšpekcije, pa vendarle bi vas prosila, da poveste par besed o VAŠIH IZKUŠNJAH. Smo s.p., poslujemo manj kot 10 let (vseskozi z dobičkom); redno plačujemo davke in prispevke (obračune prispevkov, DDV-O smo večkrat oddali z zamudo; prav zaradi tega me je strah, da bi nas obiskali). Po kakšnem kriteriju so izbrani poslovni subjekti (če odmislimo prijave): ima pri tem pomembno vlogo velikost podjetja, promet, pravna oblika podjetja (s.p., d.o.o., d.d.)? Kako je pri vas potekal postopek inšpiciranja?

Vnaprej najlepša hvala!

PS: Hvala računovodjem, ki si vzamete čas in resno odgovarjate na vprašanja forumistov ter z nami delite vaše (dolgoletne) izkušnje!!!
sipi
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sipi »

Pri nas je ravnokar davčna inšpekcija. Lahko samo povem, da so se najavili dva dni prej, povedali, kaj bodo pregledovali in kaj naj pripravimo. Upam (kolikor jaz vem), da je vse vredu, povem več, ko bodo končali.
Kar pa se tiče izbire subjekta inšpekcije, izbira je računalniška (naključna), če ni prijava.
*Sandra*
eura
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a eura »

Mi smo imeli inšpekcijo pred enim letom za leto 2003. Tudi nam so se najavili nekaj dni prej in povedali kaj bodo pregledovali. Moram proznati, da sem bila prijetno presenečena nad obnašanjem inšpektoric, glede na vse neprijetne zgodbe, ki sem jih slišala. Bilo je zelo korektno in človeško. Koliko pa imate urejeno pa že sami veste. Srečno. :wink:
eura
hm
Računovodja
Računovodja
Kraj: ljubljana

Odgovor Napisal/-a hm »

Mi smo jih imeli na obisku letos januarja za leto 2003. Tudi jaz sem bila prijetno presenečena, saj sta bili inšpektorici povsem "ljudski" in se je dalo veliko sproti reševati. Za nadzor smo bili izbrani, ker še nismo bili inšpicirani, takšen je bil njun odgovor. Toliko.

LP
Življenje se ne meri s številom vdihov, temveč s trenutki, ki dih vzamejo.
sipi
Računovodja
Računovodja

Tudi pri nas so zelo korektni, ne vem pa kaj bo zapisano v zapisniku!
Kako pa je bilo pri vas, so našli veliko napak, ali sploh niso komplicirali?
*Sandra*
hm
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a hm »

V glavnem je šlo za račune, ki so se nanašali na zasebno rabo lastnikov in je bilo potrebno plačati vse prispevke in dohodnino, povečala se je osnova za davek od takrat dobička pravnih oseb. Pa tudi to ni bilo za umret. Smo iskali in opravičevali in nista bili prestrogi. Tako smo že pred dobljeno odločbo vedeli, kakšen je znesek in se nismo pritožili, samo plačali.

LP
kora
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a kora »

Katere nepravilnosti oz.pomanjkljivosti pa so vam pri pregledu dav. inšpektorji ugotovili? Saj vsi delamo v dobri veri, da delamo po predpisih, vendar se vselej kakšna stvar izmuzne, jo spregledamo ali pa enostavno ne vemo, da bi jo morali narediti.
Še nikoli nisem imela davčnega pregleda, a ga nekako počasi pričakujem in bi mi koristil kakšen namig.
LP
hm
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a hm »

Na začetku nista našli prav nič, potem pa sta se zapičili v davčno nepriznane odhodke. Namreč, prejšnja računovodkinja je imela konte poimenovane: letovanje ipd. :sbolan: Nekaj je izločevala, nekaj spet ne. Ker to ni bilo izločeno iz davčne bilance, sta hoteli še malo bolje pogledati, in seveda se je še kaj takšnega našlo. Drugače se vam tako prej najavijo in se imate čas malo pripraviti. Pred obiskom se posvetujejo z vašo referentko na dursu, tako da so jim določene stvari poznane, npr. od nabave katerih OS ste uveljavljali olajšavo. Ne se bat.

LP
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Mene pa zanima katero računovodstvo odgovarja za knjiženje v določenem letu, ali takratno ali sedanje?!

NINA
sipi
Računovodja
Računovodja

Naj se malo pohvalim.
Imeli smo davčno inšpekcijo, pri nas so bili tri tedne in pol, pa so ugotovili, da delamo vse prav . Saj ne morem verjeti, zastonj nisem spala skoraj celi mesec. :rofl:
*Sandra*
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

ČESTITAM. IZ VSEGA SRCA. :ploska:

Odslej naprej bom smrtno resno upoštevala nasvet Sandre.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

SUPER, Sandra. :ssirok: Boste pa vsaj v bodoče mirno spali, ker imate vse urejeno.
Lep dan želim. :) :)
Odgovori